MK Zoldenergia konzultacio statik 1200x150 0320
Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Mar 28, 21:28

Piros medveszőlő a legerősebb gyógynövény, a húgyúti megbetegedések gyógyítására

  • Közzétéve Életmód

A hűvös idő beálltával, egyre gyakrabban fordul elő a „felfázás”, „hólyaghurut”. Tévhitekkel ellentétben a felfázás nem csak a nők betegsége, a férfiak is felfázhatnak.

Arctostaphylos uva ursi

A tünetei a gyakori vizelési inger, a vizelés során jelentkező szúró fájdalom, égő érzés. A vizelet zavarossá, kellemetlen szagúvá válhat, súlyosabb esetben vér jelenik meg benne. Kezelés elodázása miatt a beteg állapota tovább romolhat, amit alhasi fájdalom és láz jelezhet.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta, újságíró. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A felfázás elsősorban a nők betegsége. Az alsó húgyutakat érintő kezeletlen fertőzés átterjedhet a felső húgyutakra, ahol könnyen vesemedence-gyulladás is kialakulhat vagy egyéb szövődmények jelenhetnek meg. A hosszabb húgyvezeték ellenére a férfiak is megfertőződhetnek. A férfiaknál nem minden esetben jelentkeznek a jellegzetes tünetek. A férfiaknál előfordulhat, hogy a fertőzés prosztatagyulladást, mellékhere-gyulladást okoz.

Az egyik széles körben elterjedt gyógynövény, amelyet felfázás esetén használunk a tőzegáfonya. Hatásairól korábbi cikkemben olvashat.

A tőzegáfonyánál erősebb hatású gyógynövény a cisztitisz, azaz hólyaghurut kezelésére a medveszőlő levél. Azonban a kezelésben mindkét növénynek megvan a maga saját szerepe.

A piros medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) Hangafélék (Ericaceae) családjába tartozik. Megterem Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában a mérsékelt klímájú területeken.

Drogja a szárított levele (Uvae ursi folium). A levelek fenilglikozidokat (arbutin, metilarbutin), cserzőanyagokat, szaponint, iridoidglikozidokat, flavonoidokat, triterpéneket tartalmaz.

Medveszőlő évelő, kúszó, szétterülő, szárcsomóknál legyökerező szárú félcserje. Örökzöld, bőrnemű levelei visszás tojásdad alakúak. Fürtökbe tömörülő kicsiny fehér virágaival ékesíti a sűrű zöld leveleket tartalmazó ágakat. Fénylő, élénkpiros bogyótermése 5 magot tartalmaz.

A hólyaghurut kiváltó oka a bakteriális fertőzés, amellyel kapcsolatban, sok esetben úgy érzi a beteg, hogy hideg hatás következtében alakult ki. A baktériumok közül az esetek nagy százalékában az E.Coli baktérium a felelős a tünetek létrejöttéért.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Öltözködjünk meleg, szellőző, nedvszívó ruházatba (pl: pamut), ez az alsóneműre fokozottan érvényes. Kerüljük a szűk ruházatot. Figyeljünk a személyi higiénére. Fogyasszunk napi 2-3 liter vizet. Fogyasszunk lúgosító ételeket, italokat, például teákat.

Az E.Coli baktérium megbújik a húgyhólyag falában, ahol elkezd szaporodni. Amennyiben sok vizet, teát iszunk az képes időről időre kimosni a baktériumokat a húgyhólyagból.

Mit tegyünk, hogy fokozzuk a medveszőlő gyógynövény hatékonyságát? A hatékonyság fokozása érdekében igyekezzünk minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Kerüljük a hús, az édesség, tejtermék fogyasztását. Erre azért van szükség, mivel a gyógynövény lúgos környezetben fokozottabban tudja kifejteni a hatását.

A medveszőlő levelet hagyományos gyógyászatban a húgyutak bakteriális fertőzése, gyulladása esetén használták. Használata során figyelembe kell venni a gyógynövény magas cseranyag tartalmát, amely megtámadja a gyomornyálkahártyáját. Ennek elkerülése érdekében hideg macerátumot készítettek a medveszőlő levélből, így a gyomornyálkahártyát izgató cserzőanyag csak kis mértékbe került a „gyógyitalba”. Az amerikai indiánok a medveszőlő levelet, mint vérzéscsillapítót, vizelethajtót, húgyhólyaggyulladás panaszait enyhítő gyógynövényt használták. Felhasználták még a medveszőlő levelet fehér folyás, a vese és a kiválasztó szervrendszer fertőtlenítésére. Megfigyelték, hogy a gyógynövény fogyasztását követően 3-4 óra múlva volt a legerősebb a hatása.

Kutatások támasztják alá a medveszőlőlevél hatékonyságát húgyhólyaggyulladás esetén antibakteriális hatása miatt. Arbutin hatóanyagának köszönhetjük baktericid hatását a Protenus és E.Coli fajokkal szemben. Kimutatták a medveszőlőlevél antivirális hatását a herpesz vírussal szemben is, miszerint gátolja a herpesz vírus szaporodását. Köhögéscsillapító hatása is bizonyításra került. Allantoin és tanin tartalma miatt sebgyógyításra is alkalmas.

A medveszőlő levél kúra maximum egy hétig tarthat és évente maximum ötször ismételhető meg. Terhes kismamáknak, szoptatós anyukáknak, 12 év alatti gyermekek számára tilos a használata.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

"Olcsóbb, mint a gyógyszertár": https://webshop.gabrielherbs.hu/spl/355674/OSSZES-TERMEK - webshopomban pár kattintással megvásárolhatod az ellenőrzötten jó minőségű gyógynövény készítményeket. Gyors és biztonságos termék kiszállítás az egész országban.

 

MK Zoldenergia konzultacio statik 700x700 0320

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280