Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 3, 19:53

Mi a különbség egy általános fogorvos és egy kozmetikai fogorvos között?

  • Közzétéve Életmód

A fogászati kezelésekkel kapcsolatban gyakran felmerül a kozmetikai fogászat fogalma is. De mi különbözteti meg egy mástól az „általános” és kozmetikai fogorvosokat? Habár mindkét szakma a páciensek fogait kezeli, valójában több jelentős különbség is van közöttük – annak ellenére is, hogy sok fogorvos kínálatában mindkét szolgáltatást megtalálható.

portrait smiling young woman sitting chair dental clinic

Szóval mi a különbség az általános és kozmetikai fogorvosok között?

Egy általános fogorvos minden olyan szolgáltatást biztosít páciensei számára, amelyek nélkülözhetetlenek a fogak és fogíny egészségének megőrzéséhez.

Ezzel szemben a kozmetikai fogorvosok kifejezetten esztétikai beavatkozásokra szakosodtak.

Mit kínál egy kozmetikai fogorvos?

Amennyiben fogai és fogínye egészségesek, és esztétikai igényekkel fordulna fogorvosához, akkor egy kozmetikai fogorvosra lesz szüksége, aki mosolya szépségével foglalkozik.

Egy felkészült kozmetikai fogorvos az alábbi kozmetikai szolgáltatásokat kínálja páciensei számára:

Professzionális fogfehérítés

A professzionális fogfehérítésnek köszönhetően fogai már akár egyetlen alkalom után is észrevehetően ragyogóbbak lehetnek. Kozmetikai fogorvosa ehhez egy speciális fehérítőanyaggal keni be fogait, majd egy kifejezetten erre a célra fejlesztett lámpával világítja meg őket. Ezt a folyamatot többször is meg lehet ismételni az egyre fehérebb fogak érdekében.

A fogfehérítést koronák és kerámiahéjak behelyezése előtt érdemes elvégezni, mert a porcelánból vagy kerámiából készült fogpótlások színe nem módosítható, miután a helyükre kerülnek.

Fogászati kerámiahéjak

Ez a kozmetikai kezelés igazán sokoldalú és az olyan makacsabb elszíneződések is elfedhetők vele, amelyeken a hagyományos fehérítési módszerek nem segíthetnek. A fogászati kerámiahéjak továbbá alkalmasak a törött, kopott és helytelenül álló fogak eltakarására.

Esztétikai fogragasztás

Kozmetikai fogorvosa egy speciális gyantát is alkalmazhat a fogak javítására. Ezzel a módszerrel hasonló problémákat lehet kezelni, mint a kerámiahéjjakkal, habár az eredmények nem feltétlenül ugyan olyan tartósak.

Porcelán koronák

Ha a fogragasztó gyanta és a kerámiahéjak már nem elegendők egy sérült fog kijavításához, akkor egy korona felhelyezésére lehet szükség. Ezek a kerámiahéjakkal ellentétben nem csak a fog elejét, hanem az összes látható részét elfedik.

Fogászati implantátumok

A fogászati implantátumok biztosítják a legtartósabb és legbiztonságosabb megoldást a hiányzó fogakra. A fogászati hidakkal és más „felszínesebb” fogpótlási módszerekkel ellentétben a fogászati implantátumok a fog koronáját és gyökerét is helyettesítik, ami segít megelőzni a fogakat rögzítő csontozat elgyengülését.

Invisalign fogszabályozás

A ferdén álló fogak javítására az Invisalign fogszabályozási módszer az egyik legnépszerűbb választás. Ezek a kivehető eszközök nem igényelnek tartósan rögzített, fém fogszabályozót, így használatuk sokkal kényelmesebb.

Mit kínál egy általános fogorvos?

Egy általános fogorvos fogai és fogínye egészségével foglalkozik. Egy átfogó fogászati praxis gyakran nem egy, hanem két vagy több fogorvosból áll, akiknek a tapasztalatai és szolgáltatásai több szakterületet is lefednek.

Amennyiben fogfájást, fogínyvérzést vagy egyéb rendellenességeket tapasztal, jobb, ha egy általános fogászati praxishoz fordul, ahol az alábbi szolgáltatásokat veheti igénybe:

Megelőző kezelés

Az általános fogászatban alapvető szerepet játszik a fogak és a fogíny vizuális vizsgálata. A fogászati röntgenfeltételek segítségével továbbá a fogakon belül terjedő, kívülről észrevehetetlen szuvasodást is azonosítani lehet.

Számos fogászati probléma egyszerűen és fájdalommentesen kezelhető és megelőzhető, ha időben észreveszik azt. Ehhez a fogorvos töméseket, koronákat és egyéb általános módszereket alkalmazhat, a probléma jellegétől és súlyosságától függően.

Fogínykezelés

Egyes fogorvosok kifejezetten a fogíny kezelésére specializálódtak. A fogínybetegség súlyosabb formái irritációhoz, vérzéshez, a fogak elvesztéséhez és a csontozat elgyengüléséhez vezethetnek.

Endodontológiai kezelés

Az endodontológusok kifejezetten a fogbél kezelésével foglalkoznak – ez a fog legbelső része, ami szöveteket, ereket és idegeket is tartalmaz. Általában az endodontológus fogorvosok végzik a gyökérkezelést.

Szájsebészeti kezelés

Amikor egy fog eltávolítása körülményesebb feladat, akkor szájsebészre van szükség. Gyakori példa erre a bölcsességfogak eltávolítása, amiért sok fogorvos egyenesen szájsebészhez küldi pácienseit.

Ha pedig olyan fogászatot keres, ahol mindkét terület fogorvosait megtalálja, akkor válassz a Rosental Fogászatát. A Rosental rendelőjében garantáltan elkészülhet álmai mosolya. Ismerje meg a fogászati magánrendelő szolgáltatásait bővebben és kérje időpontját mielőbb fogászati konzultációra!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280