Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 18, 7:30

A magyar rendőrségnél is szolgálnak Harley–Davidsonok

  • Közzétéve Életmód

Amerikában 1908 óta alkalmaznak a motoros rendőrök Harley–Davidsonokat, nálunk az 1930-as években használtak ilyeneket néhány évig, ma pedig két Harley szolgál a testület kötelékében. Az egyik nyergében leggyakrabban Takács Sándor őrnagy ül.

motorosrendor_eves_vizsga_teteny_rokk_20230412_SZG_518.jpgFOTÓK: SZABÓ GABRIELLA

Gyermekként még nem akart rendőr lenni, motoros végképp nem. Amikor szakközépiskolába járt, és egy zsaru jelent meg az osztályfőnöki órán, hogy népszerűsítse hivatását, Takács Sándor arra gondolt: miért ne? Nem megalapozott, átgondolt döntés volt ez, csak egy futó gondolat, ám valahogy a fejében maradt, és… Takács Sándor őrnagy ma már a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság forgalom-ellenőrző alosztályának helyettes vezetője.

Közlekedési járőrként kezdte 1997-ben, aztán motorkerékpárra szerzett jogosítványt, majd 2001-ben motoros rendőri képesítést is. Olykor motoron kell a munkáját végeznie, és nem is akármilyenen: egy Harley–Davidson nyergében. Azt mondja, örül, ha a kétkerekűre ülhet, ennek érzékeltetésére csak annyit mond: a téli időszak lassabban telik…

Felmerül a kérdés: hogyan kerül egy 360 kilós, vagány hippimotor a rendőrséghez?

Az amerikai zsaruk 1908 óta használják, akkor üzemelték be a detroiti városi rendőrségnél az első, egyhengeres Harley-t, hogy aztán valamennyi ottani motoros rendőr ezt használja bő száz éven át. Nem mellesleg Magyarországon is üzembe állítottak rendőrmotorként Harley–Davidsonokat: az 1930-as évek végén hoztak létre egy kormányőrséghez tartozó elit alakulatot.

takacs sandor orn veszprem harley davidson motorosrendor 20230428 SZG 10

A Harley-k aztán eltűntek a hatóság kötelékéből, egészen 2008-ig, amikor az Alsóörsön rendezett Harley–Davidson Fesztivál szervezői részéről fel nem merült az ötlet, hogy a motoros felvonuláson két „rendőrségi jelleggel ellátott” Harley–Davidson is vegyen részt. A két jármű kisebb kacskaringók után átkerült a rendőrség tulajdonába. Takács Sándor meséli: azokban az években ezek kiemelt figyelmet kaptak, nagy presztízst, tekintélyt jelentettek a testületnek. Egyébiránt ma is felfigyelnek rájuk az emberek, nagy hasznára vannak az állománynak még akkor is, ha nem veszik fel a versenyt a legkorszerűbb szolgálati kétkerekűekkel. Ettől függetlenül jól használhatók.

takacs sandor orn veszprem harley davidson motorosrendor 20230428 SZG 5

Még a nagy szakállú, nagydarab rockerek is köszönnek

Két Harley–Davidsont állítottak rendszerbe a testületnél: az egyiket a forgalom-ellenőrző alosztály, a másikat a Balatonfüredi Rendőrkapitányság munkatársai használják. Egy Harley–Davidsonon haladó zsarunak leginkább csak azok a motorosok nem köszönnek, akiknek akadt már kellemetlen élményük az egyenruhásokkal, különben még a nagy szakállú, nagydarab rockerek is üdvözlik őket az utakon. Takács Sándor néhány éve eladta saját motorkerékpárját, jelenleg két zenekarban gitározik, és a motorozásra nemigen maradna ideje. Amúgy rockzenét játszik. Naná, mit is játszana egy ilyen motoros!

T. Z./Zsaru magazin

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280