Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 23:02

Gyömbér; gyulladáscsökkentő, rákellenes hatású

  • Közzétéve Életmód

A gyömbér rendkívül változatosan felhasználható, tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is. Több egészségügyi kutatás is bizonyítja, hogy a gyömbér különböző gyógyító hatásokat fejt ki az emberi szervezetben és így számos betegség kezelésében rendkívül hatékonynak bizonyul.

gyomber gyomorerosito tea sutemeny

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, hagyományos népigyógyászat kutatója és szakértője, alkalmazója, oktatója, okleveles gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

A közönséges gyömbér (Zingiber officinale) a gyömbérfélék családjába tartozó növényfaj. Gyomorégésnél, gyomorrontásnál vagy bélgörcsök enyhítésére is javasoljuk fogyasztását. Csökkenti az étvágytalanságot, a hányingert. Kismamáknak reggeli hányinger esetén javasolják a fogyasztását (én szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy kismamák konzultáljanak orvosukkal, mielőtt gyömbért fogyasztanának rendszeresen, mert egyes szakmai vélemények szerint nagyobb mennyiségben történő fogyasztása veszélyeztetheti a magzatot).

A gyömbér jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket. A benne található hatóanyagoknak köszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, hányingerellenes, görcsoldó, valamint mikrobaellenes hatásokkal bír. A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingeroltartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz.

A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát.

Májgyulladásnál a természetgyógyászatban, a betegség stádiumtól, egyéb betegségektől, alkalmazott gyógyszerektől függően használunk a gyömbért, (valamint: csalánlevelet, édesgyökeret, gyermekláncfüvet, homoktövist, máriatövist, borsosmentát, zsurlót). Epeelválasztási probléma, hasnyálmirigy elégtelenség esetén is használjuk.

A gyömbért régóta használják szíverősítőnek. Csökkenti a koleszterinszintet és megelőzi a vérrögképződést, ezáltal csökkenti az éreredetű szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mivel sok káliumot tartalmaz, a gyömbér nagyon jó hatással van a szívre.

A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a menstruációs fájdalmak enyhítésére is használjuk. A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így az ízületi gyulladás, a reuma, vagy ízületi gyulladás okozta fájdalom kezelésében is hatékonyan alkalmazható.

Népi gyógyászatban prosztata megnagyobbodás esetén ajánlott gyógynövények között van a gyömbér a csalán, a dióbél, a kisvirágú füzike, a tökmag mellett.

Egyetemi kutatás bebizonyította, hogy az őrölt gyömbér sejthalált idéz elő a petefészek rákos sejtjeiben, lelassítja a végbélrák sejtjeinek növekedését. A gyömbér több más ráktípus, a tüdő-, mell-, bőr-, prosztata- és hasnyálmirigyrák sejtburjánzásaival szemben is hatékonynak bizonyult.

Afrozidiákumoknak tartott gyógynövények közé tartozik a gyömbér, jácint, kardamon, narancsvirág, szegfűszeg, vanília fűszernövényekkel együtt.

A gyömbért már az ókori Kínában és Indiában a nátha és a köhögés gyógyírjaként használták.

Egy amerikai klinikai kutatásban hat héten keresztül kezeltek idült ízületi gyulladásban szenvedő betegeket gyömbérkivonattal, a betegek  63 %-a számolt be a fájdalom csökkenéséről, amely a gyömbér gyulladáscsökkentő hatása miatt következett be. Reumatikus fájdalmak kezelésére gyömbér port vagy illóolajat tartalmazó krémeket használhatunk.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/ , +36/30-529-85-74

Amennyiben úgy gondolja, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, fényterápiával, egészségterv elkészítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280