Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

Kerti borágó - izzasztó, nyugtató, vízhajtó hatású gyógynövény

  • Közzétéve Életmód

Engem a kerti borágó csodálatos virága az első pillanatban rabul ejtett. Ha nem ismerném a gyógyhatását, akkor is a kiskertem disze lenne, májustól szeptemberig nyíló kék színű virágával.

kerti borago termesztese es felhasznalasa

Nem véletlen, hogy neves éttermekben díszítik ezzel a csodálatos virággal a kínált italokat. Tudjuk, hogy a díszítést nem esszük meg. De hogy miért? Ezt is megtudhatja a szakcikkemből.

Bacsikné Szigeti Gabriella vagyok, Okleveles Gyógynövényalkalmazási szakember, természetgyógyász, fitoterapeuta. Cikkeimben a természet kincseiről, a gyógynövényekről írok.

Ez a különleges szépségű virág a parlagon hagyott területeken, útszéleken is megtalálható. Erősen elágazó, világoszöld szárát szúrós serteszőrök borítják. Az akár fél méteres magasságot is elérő gyógynövény levelei oválisak, érdes tapintásúak. Termése ovális feketésbarna mag.

Felhasznált része a virága és a magja.

A virágzat forrázata csillapítja a náthát, az enyhe hörghurutot. Izzasztó, nyugtató, vízhajtó hatású. Hozzájárul a vese egészséges működéséhez. A virágzatból forrázatot készíthetünk, azonban a szakirodalom felhívja a figyelmet arra, hogy használatához orvosi javallat szükséges, mivel pirrolizidin-alkaloidokat tartalmazó növény. Tehát, mint ahogy a szakirodalom, így én sem javaslom a virágzat otthoni felhasználását, mivel a nem megfelelő mennyiségű bevitele, a májra káros hatással lehet. A népi gyógyászatban vizelethajtó, hasmenésgátló, toroköblögetőként és kelések borogatására használják. De egyes helyeken a borágó leveleit, hajtásait salátaként fogyasztják, vagy a savanyítandó uborkába teszik.

Gyógyítás céljára, a szakirodalom alapján, a kerti borágó magolaját használjuk. A mag hozzávetőleg 30 % zsirosolajat, jelentős részben telítetlen (30-40 %) linolsavat és (17-27 %) gamma-linolénsavat, továbbá telített (9-12 %) palmitinsavat és (2-6 %) szterinsavat tartalmaz. A magban található pirrolizidin alkaloidok, az olaj szakszerű kinyerése során nem kerülnek be a végtermékbe.

A kerti borágó magolajában található gamma-linolénsav csökkenti a vér koleszterinszintjét. Enyhíti a krónikus ízületi gyulladások tüneteit. A már károsodott máj regenerációjában is sikeresen alkalmazzuk. Sok nő életét keseritik meg a premenstruációs tünetek. A borágó magolaja, enyhiti ezeket a panaszokat.

A szépségápolásban, mind belsőleg, mind külsőleg felhasználhatjuk a bőr rugalmasságának elvesztésének megelőzése céljából, kiszáradása esetén, öregedés folyamatának lassítása érdekében. A fogyásban a szervezet energiafelhasználásának fokozásával vesz részt.

Speciális tudás, speciális szakrendelés: Bacsikné Szigeti Gabriella - https://gabriella-gyogynovenyei.webnode.hu/foglalas/   +36/30-529-85-74

Amennyiben úgy érzi, hogy az ön egészségi állapotán is segíthetnék a gyógynövények erejével, jelentkezzen be rendelésemre, ahol biorezonenciás állapotfelméréssel, egészségterv elkészítésével, életmódváltási tanácsokkal vezetem önt egy vidám és egészséges szemléletű útra, amely a gyógyulásához vezet.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280