Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 11:18

110 éve történt - Mikor a hodászi református templom szószékét illemhelynek nézték

A huligánok Hodászon. A hodászi ref. hívek egy jelentéktelen kisebbsége nincs megelégedve a mai ref. egyház vezetőségével. Ez az elégedetlenség még a 2 évvel ezelőtt lezajlott pap választástól datálódik - írta a Mátészalka közéleti hetilap 1912. november 1-i száma.

hodasz

Ekkor ugyanis az elhunyt lelkész fiának Lányi Elemérnek mellőzésével a többség Ujlaky Béla angyalosi lelkészt ültette a lelkészi székbe. Ezen időtől kezdve a kisebbség mindent elkövet, hogy a megválasztott lelkészt bosszantsa.

A múlt hét egyik napján egy ismeretlen, minden emberi formából kivetkőzött alak, felhasználva az alkalmat, s ott az úrvacsorázó asztalt feldöntötte, a térítőt leverte, majd felment a szószékbe s ott le nem írható módon ott hagyta nyomait ottlétének, mit sem törődve azzal, hogy a szószék nem az a hely, hová, mint mondani szokás, a király is gyalog jár.

A templomba behatolását, elősegítette az a körülmény, hogy az esetét megelőzően Lakatos István hodászi gazdálkodó gyermekének kellett harangozni s a harangozó elfoglaltsága miatt a lelkész egy kiskorú fiúra bízta a harangozást, ki az ajtót nem húzta be.

Másnap a reggeli isten tiszteletnél vették észre, hogy itt huligánok jártak, kik megszentségtelenitették a vallásos tisztelet tárgyát és a templomot. A tett színhelyén az ismeretlen tettes egy papír lapot hagyott, melyre kusza vonásokkal ez volt Írva, hogy a lelkész iránti ellenszenve sugallta neki e cselekményt s hogy azt nem haszon vágyból tette. Az egyháztanács az esetet a csendőrségnek azonnal feljelentette, addig is Komorócy Timiit egyháztanácsosa szakértőt bízta meg az előleges nyomozással.

A csendörség több gyanúsított hodászi lakost hallgatott ki s vett tőlük Íráspróbát, de eddig a tettesnek semmi nyoma.


27 emberi csontvázat találtak Nagyecsed községben az úgynevezett Várdomb aljában a Vállaj—Nagyecsed—Györteleki utat csináló munkások.

Az érdekes lelet a föld közvetlen felszíne alatt volt, ugyanannyira, hogy a szekerek már valósággal ismeretlen őseink csontjain jártak. A csontvázaknak teljes számú és ép fogazatából arra lehet következtetni, hogy fiatalon lettek eltemetve. A körülmények arra vallanak, hogy a csontvázak a Rákócy korszak névtelen hőseinek maradványai.

A nagyecsedi református temetőbe vitték át és ott temették el újból őket.

Mátészalka, 1912. november 1.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280