Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

A nyíregyházi Luther kollégium nem csak szállás

Melyik szülő ne aggódna kollégista gyermekéért? Biztonságban lesz-e? Vajon vigyáznak-e ott rá? Kap-e eleget enni? Elég meleg-e a szoba? Segítik-e a tanulásban? Befogadó környezetbe kerül? Lesz-e olyan komfortos a hely, amilyet otthon biztosítani tudtak számára? Aki a nyíregyházi Luther kollégiumba adja a gyermekét, megnyugodhat, a kérdéseire a válasz: igen. És erről minden szülő személyesen meg is győződhet.

luther3

A tavaly már 30. születésnapját ünneplő intézmény a Béla utcán kezdte működését 1992-ben. Jelenlegi helyén, az Iskola utcán 2001-ben nyitotta meg kapuit. Belvárosi környezetben, az evangélikus általános iskola és a zeneiskola közvetlen közelében, három gimnáziumtól (Kossuth, Kölcsey, Vasvári) ötpercnyi sétára van.

Olyan, mint egy szálloda. Az épület klimatizált, a kétszer háromágyas szobákhoz külön fürdő tartozik. A diákokat három szinten helyezik el: egy emelet a fiúké, kettő a lányoké. Összesen 148-an lelnek itt  - a középiskolai tanulmányaik idejére - otthonra. Ebben a családias környezetben mindenki mindenkit név szerint ismer. A kollégium híre szájról szájra száll, egymásnak ajánlják egy-egy településen az ismerősök, de gyakori, hogy a nagyobb testvér után jelentkezik ide a fiatalabb. Baranyától Beregig bárkit szívesen látnak itt, aki a középiskolai tanulmányait Nyíregyházán szeretné végezni. Sőt, mint kiderült, sok kárpátaljai diák is lakik itt, aki a megyeszékhely valamelyik középfokú intézményében folytatja tanulmányait. A tanuláshoz minden technikai feltétel adott – számítógépek, laptopok -, ami a koronavírus-járvány, az online oktatás idején különös előnyt jelentett. További megnyugtató információ, hogy itt állandó egészségügyi felügyelet is van. Nemcsak orvoshoz kíséri a betegeket, de az ápolónő gondoskodik is az ellátásukról.

luther2

Habár a kollégium fenntartója az evangélikus egyház, a befogadó evangélikus szemléletnek köszönhetően ökumenikus hitélet folyik az intézményben. Vagyis: egyáltalán nem feltétel az evangélikus vallás, és a  nem hívők is lehetnek Luther kolisok.

luther1

A gyerekek a tanulásban segítőkész, megértő, kreatív nevelőtanárokra számíthatnak, akik nemcsak a korrepetálásban, de több tárgyból (magyar, biológia, történelem) az emelt szintű érettségire való felkészülésben is segítenek. Népszerű a kortárs segítés is, amikor a gyerekek egymást támogatják a tanulásban. A motiváló környezetnek, a hátránykompenzálásnak köszönhető az igen magas, 4,6-es kollégiumi átlag. A diákok érdeklődési körüknek megfelelően szakkörökbe is jelentkezhetnek (néptánc, színjátszás, környezetvédelem, önismeret, pályaorientáció, sport, dekoráció, énekkar), ahol hobbijuknak hódolhatnak, tehetségüket bontakoztathatják ki. Többen játszanak hangszeren és tagjai a kollégium ének- és zenekarának. Tanulmányi versenyeken vesznek részt, és minden évben képviseltetik magukat a Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozóján. Intenzív diákönkormányzati élet folyik a kollégium falai között.

Vígszínház

S hogy miért szeretnek itt lakni a gyerekek? A támogató környezet mellett fontos számukra a jó és bőséges étel – állítják egybehangzóan. Ez pedig köszönhető annak, hogy a minőségi, színvonalas közétkeztetésről a kollégium saját konyhája gondoskodik, odafigyelve az ételallergiásokra is.

Lényeges szempont a szülők számára, hogy csak a napi háromszori étkezésért kell fizetni, jelenleg napi 1200 forintot. A hátrányos helyzetű tanulók és a 3 vagy több gyermekes családból érkezők ennek felét fizetik.

NZ6 2781 1

Három kollégiumi nevelővel – Hajlingné Szmolár Tünde, Borosné Vaskó Katalin, Borza Tünde - és az intézmény igazgatójával, Pampuch Zoltánnal beszélgettünk, akik őszintén elmondták: itt öröm dolgozni. Kiemelték a szakmai szabadságot, hogy bár vannak bizonyos kötöttségek, de azok között szabadon mozoghatnak. Amivel foglalkoznak, abban kiteljesedhetnek.

Hangulatosak a kollégium közösségi terei, népszerűek a babzsákfotelek. Játékos vetélkedők, táncházak, farsang, csocsó- és dartsverseny, biciklitúrák és kirándulások, nyári táborok, múzeum- és színházlátogatás színesíti a kollégiumi életet. És persze itt is tartanak verébavatót a legkisebbeknek, és elballagtatják a kollégiumból „kinőtt” érettségizőket.

Aki a nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégiumba szeretne jelentkezni, érdeklődjön a 42/410-601-es telefonszámon, vagy hívja a 20/384-9658-at.
Írhat e-mailt: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A jelentkezési lapot letöltheti a honlapról: http://www.luthermartonkollegium.hu/
Aki még többre kíváncsi, kövesse a kollégium Faceook-oldalát!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280