Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Vámosatya Himnuszának története

 

Kevés olyan kisközség létezik ma Magyarországon, ami azzal dicsekedhet, hogy ünnepségein a magyar nemzet himnusza mellett megszólal a saját himnusza is. A himnusz dicsőítő és magasztaló ének. Eredetileg vallásos jellegű, Istent vagy isteni hatalmat dicsőítő, hozzá segítségért fohászkodó, imaszerű lírai műfaj. Tárgya és alkalma tehát eredetileg valamely istenség vagy Isten dicsérete, megnyerése és magasztalása. Közeli rokona az irodalmi ima műfaja.

nyiba

Nos Vámosatyának van himnusza. A Zenéjét Körmendi Zoltán (Zsebördög) szerezte Csákvári László [Korál Forever együttes] énekli, szövegét Németh Nyiba Sándor írta.

Talán a vármegyében sincs egy településnek sem himnusza, és nem szokványos, hogy egy rock zenekar feldolgozásában jelenik meg. Ami a lényeg, hogy ez évben és az elmúlt évben is kevés ünnepséget tartottunk, és kevés olyan ünnepi pillanat volt amelyen elhangzott volna a település saját himnusza, amire végtelenül büszke vagyok, mert minden sora, anyai tartalma és a klipp képei, pillanatai találkoznak vámosatya jelenlegi arculatával és történelmi múltjával. Ezért készült el ez a Himnusz, a település 700 éves évfordulójának a tiszteletére, mert nagyon fontos hogy tiszteljük őseinket és a magunk sajátos lehetőségéhez mérten tudjunk rájuk emlékezni.

Igyekszünk azokat a történelmi, építészeti és környezeti, természeti értékeket megőrizni, ha van lehetőségünk telepíteni, amit elődeink nagy-nagy nehézségek árán létrehoztak. Szeretném elérni, hogy a jövőnek megőrizve tudnám átadni ezt az örökséget, amire büszkék lehetnek és egyben felelősséggel lennének annak megőrzése és gyarapítása iránt. Úgy érzem, hogy a korábbi és a mostani írások alapján a kedves olvasók és érdeklődők, vagy aki járt már a településen találkozhatott azokkal az értékekkel, amely alapja a himnusz szövegének.

Szerencse, hogy az élet úgy hozta, hogy találkoztam Németh Nyiba Sándor és a De-Pression együttes tagjaival, akik az az elképzelésünk megvalósításába segítettek. Az ígéret valóra vált a HImnusz elkészült, amellyel hálás köszönettel tartozok a De-Pression együttesnek, mind a szöveg megírásáért, mind a megzenésítésére, mert egyedülállónak tartom és tartják, akik már hallották, hogy egy rock zenekar ilyen átéléssel tudja előadni ezt művet. Minden facebook-ot vagy a HáromHatár írásait követő kedves érdeklődőket is ezzel a Himnusszal szeretném köszönteni.

Vámosatya, imádság

A Tisza hömpölygő hulláma a múltról regél
A jobb partján épült Atya a vámszedő település
A templom harangtornya időtlenségről mesél
Az óriás fák örökét őrzi a hagyaték
                       
Büdy vár az ősi elnémult romokról beszél
Síró múltat idéz a Bockereki tanösvény.
Beregi síkságról ménes dobogás hallatszik
A letűnt meglett idők kopjafáin visszhangzik.
                       
Vámkezelés helyén elhunyt hősök parkja hallgat
Isten mögött felvirágzott itt ő Vámosatya
A község címere mögött zászlóba kap a szél
Messze viszi a jövőt látó nemzedék hitét.
                       
Ráncos dolgos kezek imádkoznak a múlt egén
Elültetett hithű vágyakból kinő a remény.
Mosolygó arcú utódaink a Nap fiai
Korokat visszaidéznek a templom falai.
                       
A szétszakított székelykapu vérrel fest eget
A Nagy Magyarország a jó Isten mérföld köve
A vértanúk verejtéke Vámosatya földjén
Szülőföld visszahívja az isteni igét.

A De-Pression együttesről tudjuk, hogy az 1996-os atlantai olimpia után alapította Németh Nyiba Sándor, akinek az irodalom, a zene és a sport mindig jelen volt az életében. Több, mint húsz éve vezet rádió- és TV-műsorokat. Műsoraiban az irodalom és a zene mindig kapcsolódik, hiszen ez a két művészeti ág elválaszthatatlan az életében.

Verseiből, meséiből, dalaiból 250 CD-nyi anyag és több száz klip készült. Köztük 80 himnusz városoknak, falvaknak, köztük Vámosatyának is, valamint indulók sportágaknak. Évente több irodalmi alkotótábort vezet.

Tagja a Magyar Sportújságírók Szövetségének, a Magyar Újságírók Közösségének, a Cserhát Művészkörnek és a Csepeli Irodalmi Körnek, valamint négy lovagrendnek. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára.

Elismerései: Magyar Kultúra Lovagja; Csepel Örökség-díj; Krúdy Érem; Kláris Nívódíj; Nemzetközi szintű sportoló; A birkózásért Érdemérem; FILA bronz fokozat; Olimpiai Akadémia Ezüstjelvény; Vasakarat kiképző tábor érme; József Attila emlékdíj; Kiváló zeneművész-díj; Batsányi emlékdíj; Kiváló előadó cím; Cserhát József Irodalmi és művészeti-díj; Cserhát Művész Kör díszelnöke; Cserhát nívódíj.

szasz jozsef

Szász József

Vámosatya Lónyay Menyhért díjas polgármestere

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280