Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 8, 11:32

Február 21. az anyanyelv nemzetközi napja

1999 óta emlékezünk meg róla az UNESCO közgyűlés döntése alapján. A Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára hívják fel a figyelmét. Hatezernél több nyelvet beszélnek a Földön, ennek a fele veszélyben van.

anyanyelv nemzetkozi napja unesco

Ha százezer fő alattira csökken az adott nyelvet beszélők száma, akkor válik a nyelv veszélyeztetetté. Ha meghal az utolsó ember, aki beszéli azt a nyelvet, akkor már nagyon nehéz feleleveníteni. A nyelvek kihalásának folyamata megállíthatatlannak tűnik, ezt is tudatosítani akarják ezzel a nappal.

Magyarországon a legismertebb holt nyelvek a kunok és a jászok nyelve:

A magyarországi kunok asszimilációja során nyelvcsere zajlott le, átvették a magyar nyelvet, keresztényekké váltak, a magyar család-és keresztneveket használtak. A kun nyelv utolsó ismerője Magyarországon a hagyomány szerint Varró István, 1770-ben elhunyt karcagi lakos volt. A modern nyelvészeti kutatások azonban e hagyományt erős kétellyel illetik. A Varrótól gyűjtött szövegek a mai vélekedés szerint ugyanolyan torzultak, mint egyéb, esetenként máig ismert kis- és nagykunsági kiszámolókká, gyermekversekké lett kun nyelvi nyomok, azaz Varró István sem lehetett már a kun nyelvnek anyanyelvi beszélője.

A jászok a kunokkal együtt érkeztek Magyarországra. 15. században kérte föl Mátyás király a ferenceseket, hogy építsenek kolostort és térítsék keresztény hitre a jászokat. A következő két évszázadban beolvadtak a magyar lakosságba, és nyelvük eltűnt, de 1876-ig megőrizték jász identitásukat és regionális autonómiájukat. Nevüket ma is több, mint egy tucat település viseli. A Jászság azóta is jól körülhatárolható történeti, néprajzi és földrajzi régió. A romániai Iași (magyarul: Jászvásár) város neve szintén összefüggésbe fogható a jászokkal.

A jász nyelv máig egyetlen írott nyelvemlékét az 1950-es években találták meg az Országos Széchényi Könyvtárban. Ez egy egyoldalas szószedet, amely 34 szót tartalmaz, amelyek főleg a mezőgazdaság termékekkel voltak kapcsolatosak, úgymint gabonafélék, szarvasmarhafélék stb. Ez valószínűleg adóügyi vagy kereskedelmi célokat szolgált.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280