Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 8, 20:22

A csapadékvíz-gazdálkodás fontossága - Barabás belterületi csapadékvíz elvezetés projektjéhez

A TOP-2.1.3-16-SB2-2021-00025 azonosító számú, Barabás belterületi csapadékvíz elvezetés című projekt keretében, 319,77 millió forint Európai Uniós támogatás segítségével valósult meg Barabás Község több útszakaszán, korszerű csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, valamint a meglévő hálózat korszerűsítése. 

kéz esőben

szechenyi2020A projekt célja a belvízkárok csökkentése és megelőzése, a tavaszi hóolvadásból és a záporokból származó csapadékvizek elvezetésének, és a befogadóba juttatásának biztosítása mellett, a talajvízszint káros megemelkedésének megakadályozása, valamint a lakosok szemléletformálása a vízgazdálkodás területén.

elvezetés2

A helyes vízgazdálkodás

Mindennapjaink egyik legjelentősebb problémája a klímaváltozás, mely minden ember életére nagy hatással lehet. Az éves csapadék mennyiségének csökkenése, illetve a lehulló csapadék szélsőségesebb eloszlása végett, előre láthatólag egyre gyakoribbak lesznek az aszályok, valamint a hírtelen lehulló nagy mennyiségű eső. Ezért fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk a vízelvezetőárkok, csatornák tisztán tartásáról, a víz szabad áramlása érdekében. A vízelvezető hálózatban megtelepedő növények, a belekerülő szemét, növényi hulladék (levél, gally, fűnyesedék) nagymértékben gátolhatják a víz szabad áramlását.

szürkevíz

Talán sokunknak eszébe sem jut, hogy az ingatlanok és telkek, csapadékvíz elvezetésének is megvannak a saját szabályai, melyet az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet szabályozza.

esővíz gyűjtés

Törekednünk kell, a csapadékvíz háztartásunkon belüli felhasználására, melynek számos előnyét élvezhetjük.

  • Otthonunkban a csapadékvíz felhasználása az egyik leghatékonyabb megtakarítási mód, mellyel nagymértékben csökkenthetjük az ivóvíz fogyasztás és a szennyvízelvezetés költségeit. A csapadékvíz hasznosításával akár 50% ivóvizet is meg lehet takarítani.
  • Telken, vagy udvaron belül elszivárogtatott csapadékvizet növényeink rövid és hosszútávon egyaránt meghálálják.
  • Felszín feletti, vagy felszín alatti tartályok használatával tárolhatjuk, és hosszabb távon tudjuk hasznosítani akár öntözésre, autó mosásra az összegyűjtött esővizet.
  • Használjunk vízáteresztő burkolatot a csapadékvíz helyben tartása érdekében.
  • Esőkertek kialakításával szintén elősegíthetjük az esővíz elszivárogtatását, miközben udvarunk ékes dísze lehet.
  • Zöld területek kialakításával, fák és cserjék ültetésével, csökkenthetjük a talajvíz elpárolgását, az árnyékoló hatásuknak köszönhetően.

A szürkevíz:

Mi is a szürkevíz? A szürkevíz, a háztartásokban már egyszer felhasznált, emberi fogyasztásra nem alkalmas, de más célokra még felhasználható víz, amely fekáliával nem szennyezett.

szürkevíz

Jellemzően mosásból, zöldségtisztításból, kézmosásból, fürdésből származik. Ez a napi használatból keletkezett szennyvíz mennyiségének körülbelül 55 százalékát teszi ki. Felhasználási területe igen sokrétű, alkalmas vécéöblítésre, takarításra, autómosásra, zöldterületek öntözésére. A szürkevíz újbóli használatával sokat tehetünk vízlábnyomunk csökkentése érdekében, valamint pénztárcánkra is jótékony hatással van.

esőkert

fejlesztési alapKészült: Barabás Község Önkormányzata, TOP-2.1.3-16-SB2-2021-00025 azonosító számú projektje keretében.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280