Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 19, 9:35

Ültetjük vagy vetjük a krumplit?

Tegnap megjelent egy érdekes cikk, a Kölcsey Televízió dolgozta fel a burgonya szántóföldi ültetésének témáját.

ultetik vagy vetik a burgonyat

Aki a Facebook népét ismeri, tudja, hogy soha nem rejti véka alá a véleményét, főleg ha elírást, vagy ne adj Isten helyesírási hibát talál a címben, vagy a cikkben.

Nagy kérdés húsvét vasárnapján!

Az biztos, hogy húsvét vasárnap reggelén nem fogom egyik nyelvész ismerősömet sem felhívni, így maradt a saját kutatás - Google, helyesírási szótár, családi kupaktanács, ismerősök felhívása, stb... Minél többet kutattam, annál nagyobb anarchia lett a két szó használatában.

Ültető gép vagy vető gép?

Rákerestem a burgonya ültető gépre és láss csodát, rengeteget lehet kapni belőle. Legalább annyit mint a burgonya vető gépből. Ha még a gépkereskedő cégek sem tudják, mi honnan tudhatnánk mit akarnak eladni, vető vagy ültető gépet.

A megnevezés szokása tájegységenként változik, itt Szabolcsban a vetés a megszokott kifejezés, máshol, például Karcag környékén ültetni szokták a krumplit, a Jászságban már ismét vetik ugyanúgy mint Nógrádban és Hevesben.

Veteményes vagy ültetvény?

Egy megközelítés lehet, hogy veteményesbe vetjük, ültetvénybe vagyis ipar méretű területre pedig ültetjük a burgonyát... de olvastam már olyat is, hogy "a vetőburgonyát április elején érdemes kiültetni"

Elvetni, annyi mint elhajítani, eldobni - ültetni, vagyis lyukat ásni és betemetni. Vetni a magokat vetjük, ültetni már a kész növényt kell... és mennyi-mennyi érv és ellenérv szól a két szó használata mellett és ellen. Ugye milyen szép a magyar nyelv?

Mit mond a mesterséges inteligencia?

Biztos ami biztos, megkérdeztük Chat-GPT-t a mesterséget intelligencián alapuló oldalt, és a következő választ kaptuk: "A burgonyát általában ültetik, nem vetik. A burgonya gumóját - amely a burgonya fő élelmiszerforrása - elhelyezik a talajban, és azból a gumóból a burgonyanövény fejlődik ki. A burgonya ültetése általában a tavaszi időszakban történik, általában a talaj hőmérséklete melegebb, és a növények könnyebben ki tudnak bontakozni a talajból."

Írja meg ön is a véleményét! A húsvéti nagy kérdés, vetik vagy ültetik a burgonyát (krumplit)?

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280