Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 16:36

A Himnusz eléneklése után csendben hazamentek - szilveszteri szokások a Beregben

  • Közzétéve Érdekességek

Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben ezen a napon választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában.

2A felhasznált fotók illusztrációk!

Mint minden ünnephez, szilveszterhez és az újévhez is szokások, hagyományok és hiedelmek kötődnek, ezek közös célja egészséget és bőséget varázsolni az új évre, és elűzni a balszerencsét, az ártó szellemeket.

A hiedelem szerint olyan lesz az évünk, amilyen az első napunk, így érdemes figyelni tetteinkre, állapotunkra, amit megnehezíthet az előző este. Házunkból ne adjunk ki semmit, ne tegyünk olyan fogadalmakat, amiket úgysem tartunk be. És mindenekelőtt ne veszekedjünk, mert akkor bosszús évnek nézünk elébe.

1

A hagymakalendáriumot vidékünkön is használták, mert az időjárás nagyban befolyásolta a termést. 12  hagymagerezdbe sót tettek, és amelyik gerezd reggelre nedves lett, az annak megfelelő hónapban sok eső vagy hó volt várható.

5

Az óévet búcsúztató első zajos mulatságokat az ókori római szaturnáliákat az egyház a 15. században hivatalosan betiltotta, de továbbéltek a néphagyományban. A hagyomány szerint az óév esti zajkeltés, lármázás elűzi a felhalmozódott gondokat, bajokat, és az év sötét időszakában lesben álló gonosz szellemeket. Ma is minden év utolsó estéjén hasonló zajkeltéssel búcsúznak az évtől, de ma már csak tűzijáték, petárdázás veri fel a város és falu csendjét egyaránt.

A Beregi Tiszaháton Szilveszter napjához különösebb népszokások nem fűződtek. Régen a hívők hálaadási szertartásokon vettek részt. Összejöttek a rokonok, ismerősök és közösen várták az Újévet. A felnőttek kivárták az éjfélt, egymást köszöntötték, majd felkeresték a rokonokat, hogy az új esztendő első óráiban köszönthessék egymást. Nem tartottak szilveszteri mulatságokat, ez inkább a 19. század második felében kezdődött városi szokás volt.

3

Szabó Ferenc Vámosatyáról szóló, az 1930-as években írt monográfiájában igy ír a vámosatyai újévi népszokásokról: Óév estéjén […] a férfiak járják be a község módosabb, leginkább szőlőtermelő gazdáit, óévi egyházi énekeket énekelve az ablak alatt. A házigazda behívja a kántálókat és egy-két pohár borral kaláccsal megkínálják őket. Majd 12 órakor a falu közepén, a régi kőhíd helyén vagy pedig a toronyba felmenve óesztendei dicséreteket és a Himnuszt szokták elénekelni. S azután csendben hazamennek.”

4

A témáról bővebben Vámosatya honlapján (www. vamosatya.hu) lehet olvasni.

SzJJ

A cikk Vámosatya Önkormányzatának és polgármesterének támogatásával jöhetett létre.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280