Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

A szilveszteri pezsgős koccintás hagyománya - miért pont pezsgővel?

A szilveszteri pezsgőkoccintás hagyományának kialakulása több okra vezethető vissza, és a különböző kultúrákban eltérő magyarázatokat találhatunk rá.

pezsgo koccintas 755x503

A pezsgő még a múltszázadban, sőt a mai napig is luxusnak számít, a nevét  gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-át pezsgőnek.


Szerencse és jószerencsehozó szokás:

A pezsgő koccintása szilveszterkor a jó szerencse és boldogság reményét hordozza magában az új évben. A pezsgő az ünnepélyes alkalomak itala, és a buborékok a boldogságot, a fényességet szimbolizálhatják.

Búcsú az óévtől:

A pezsgő jellegzetes italként kapcsolódik az ünnepléshez és az év búcsúztatásához. A habzó ital szórakoztató és ünnepélyes hangulatot teremthet, így az új év kezdetét ünnepelhetjük vele.

Lezárása, az óév problémáinak felejtése:

Az év vége gyakran stresszes és fárasztó lehet. A pezsgő koccintása egyfajta ünnepi pillanat, amelyben az emberek elfelejthetik az év problémáit, és pozitív energiával, reménnyel nézhetnek előre az új év felé.

A luxus és az ünnepélyesség kifejezése:

A pezsgő a különleges alkalmak itala, és sok kultúrában az ünnepek, így a szilveszteri ünneplés is kivételes alkalomnak számít. A pezsgő kinyitása és koccintása ezen a napon kifejezi az ünnepélyességet és a luxust.

A pezsgő koccintása szilveszterkor a szerencse, az ünnepi hangulat, az év búcsúztatása és a pozitív változások reményének kifejezése.

A magyar ember számára ez a hagyomány része az új év ünneplésének, és a pezsgővel való koccintás egyfajta szertartássá vált az újév első pillanataiban.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280