Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 28, 6:42

Vasúti baleset Kocsordon, bő száz évvel ezelőtt

A vasúti átjárókban történt 2023-ban 61 baleset történt. A MÁV hálózatán a vasúti átjárókban, egyharmaddal kevesebb volt, mint 2022-ben. Szabolcs-Szatmár-Beregben is csökkent ez a szám. 

gozmozdony

A régi időkben bakterek vigyázták a vasúti átjárókat, a vonat érkeztetése és indítása mellett feladatuk volt az átjárók sorompójának kezelése is. A Kocsord vasúti átjárónál a biztonságos átkelést jelenleg fény- és félsorompó védi, de nem volt mindig így. Bő száz évvel, amikor ez a vasúti vonal még egy fontos vasúti közlekedési útvonal volt, de még egy sorompót emelgető bakter sem jutott a vasúti átkelőhöz. Pedig ha lett volna, nem történt volna meg az akkori újságokba is bekerült közlekedési baleset.

"K. Szűcs Gyula nagyecsedi lakos folyó hó (1914. január) 19-én a mátészalkai nagyvásárról haza falé menőben felvett a szekerére még négy embert, köztük G. Bulyáki Sándort és Cs. Bulyáki Lajost. az utóbbit útközben találták, amint dülöngőzve ment, hol itt, hol ott esve fel, és a szekerén ült kérésére vette fel Szűcs Gyula, ki maga is illuminált állapotban volt.

Amint a kocsordi átjáróhoz értek, hol a Mátészalka-Szatmárnémeti vonal az országutat metszi, egy szekeret találtak maguk előtt, mely az éppen akkor érkezve a vonat vészjelét halva, jótávol megállóit az átjáró előtt.

K- Szűcs Gyula, aki szintén hallotta a vészjelet és jól tudta, hogy a vonat már nagyon közel van, vakmerően kitért az előtte veszteglő szekérnek és lovának gyorsaságában bízva még a vonat érkezése előtt keresztül akart hajlani az átjárón. Ez azonban nem sikerült, mert abban a pillanatban, mikor a szekér a vasúti vágányra ért, már a lokomotív is ott volt, és oly erővel szaladt a szekérbe, hogy azt nyomban derékban ketté törte.

Á benne ülők közül Cs. Bulyáki Lajos oly szerencsétlenül vágódott ki a szekérből az átjáró mentén lévő egyik cölöpre, hogy négy oldalbordája eltört. Ezenkívül agy és szívszédülést kapott és igy azonnal meghall. G. Bulyáki Sándor belsővérzést és súlyos sérülést szenvedett, úgy, hogy életben maradásához nem sok a remény.

A szekéren ülő többi embernek nem történt baja, eltekintve attól, hogy Szűcs Gyula könnyebb természetű ütődéseket kapott, amint a megriadt lovaknak gyeplőjét el nem bocsátva, vagy 200 méter távolságra húzatta magát, A gondatlan ember társai életévei könnyelműen játszó Szűcs Gyula ellen a büntető eljárás nyomban megindult."

library.hungaricana.hu

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280