Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Mardi Gras, avagy a franciák utolsó nagy zabálása

A Mardi Gras-t 2024-ben, vagyis idén február 13-án ünneplik. Az édesszájúak számára ez egy lehetőség, hogy fánkot, gofrit és crêpes-t lakmározzanak, de egy kicsit többet is megtudhatnak erről a francia hagyományról!

mardi gras

Eredetileg ez a hagyományos ünnep, amelyet fiatalok és idősek egyaránt élveznek, arra szolgált, hogy a híres nagyböjt és a 40 napos, gazdag ételek nélküli böjt előtt elhasználják a szekrényben tárolt zsíros alapanyagokat, például a vajat és a tojást.

Az élvezetek Franciaország különböző régiói szerint változnak: Provence-ban oreillettes, Bordeaux-ban Merveilles, Nizzában ganses, Savoie-ban és Lyonban bugnes... Más szóval, ez a tökéletes alkalom arra, hogy kényeztesse édesszájúságát, hiszen a hagyományok szerint mindenféle fánkot, gofrit és crêpes-t szolgálnak fel.

Mardi Gras-t a karnevál előzi meg, amelynek hagyománya a középkorig nyúlik vissza, és Párizsban nagy pompával ünneplik, sok jelmezzel és édes receptekkel. 

 Ez a karnevál csúcspontja, amely a nagyböjt előtti "hét kövér napból álló hét" végét jelzi, az Isten iránti áhítat liturgikus időszakát, amely alatt az emberek böjtölnek. Az ünneplés napja, amely során bőségesen fogyasztanak bőséges ételeket, mielőtt megvonják a nélkülözést.

Ez az ünnep a római ókorból származik. Pontosabban a tél végét, a márciusi kalendáriumot ünneplő pogány ünnep volt, amely során az emberek felöltözhettek, és "a tiltott dolgokat megszegték".

Az ünnep a kereszténység elterjedésével fejlődött, és a karnevált az utolsó napon ünnepelték. A szó a latin carne levare szóból származik, ami annyit jelent, hogy "eltávolítania húst", és itt a nagyböjt kezdete előtti utolsó "zsíros" étkezésre utal (innen a Mardi Gras elnevezés, mivel erre az alkalomra gazdag ételeket, például húst, vajat és cukrot fogyasztottak). A Mardi Gras megelőzi a hamvazószerdát is, a nagyböjt első napját, amikor tilos a hús fogyasztása.

Mert ezt az ünnepet 47 nappal a húsvét előtt ünneplik, Krisztus 40 napos útját szimbolizálva a desszertben. A húsvét mindig hétfőre esik, így ez az ünnep mindig keddre esik.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280