Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 23:02

''Vérholló'' garázdálkodik Szegeden - embereket támad meg

Nem mindig agresszív a szegedi vérhollóként elhíresült madár. Viselkedése attól függ, ki hogyan közelít hozzá. Legalábbis erről számolt be egyik olvasónk, Lépné Szili Judit, aki két hete, még a hó előtt találkozott a madárral - írta meg a delmagyar.hu

verhollo

– Deszken lakunk, a közeli bányatóhoz szoktam elvinni sétáltatni a kutyát – elevenítette fel a történteket Judit. – Arra lettem figyelmes, hogy egy fekete madár leszáll a földre, tőlünk tíz méterre, és aztán egyre közelebb jön, egészen a lábamig. Finoman csipkedte a cipőmet, de amúgy nem bántott. Meg tudtam figyelni azt is, hogy nincs a lábán gyűrű. Nem félt a kutyától, és érdekes módon a kutya se bántotta, pedig a fácánokat föl szokta ugrasztani séta közben. Békésen sétálgattak egymás mellett.  Ahogy elindultunk hazafelé, követett minket: előrerepült, aztán visszajött hozzánk. Amikor ráfordultunk a haza vezető útra, utánunk jött, egészen a házig kísért minket. Bementem a házba, hogy hozzak neki valami ennivalót, de mire kiértem, már elrepült. Kicsit félelmetes, és misztikus élmény volt.

Olvasónk másnap diót is vitt a sétára, de nem találkozott a madárral – amelyről korábban megírtuk, hogy Deszk határában szombaton a töltésen futókat zaklatott, másfél kilométeren át. Keksszel, műzliszelettel kenyerezték le.

A deszki gátőrháznál, ahol pár napig tanyázott, azt az információt kaptuk, hogy a madár már elrepült. Pedig sokan keresték: Egy korábbi cikk hatására jöttek emberek, még dobozt is hoztak, hátha be tudják fogni. A gátőrháznál azt mondják, ez a madár egyáltalán nem szolgált rá arra, hogy vérhollónak nevezzék – mintha horrorfilm-szereplő lenne –, szerintük nem bántott az igazán senkit.

verhollo1

– Vigyázni kell vele, mert aki megijed tőle, és hirtelen mozdulatot tesz, azt megcsípheti, sérülést okozhat – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. – A holló tiszteletet érdemel. Fantasztikus, intelligens madár. Védett is, a tartásához engedély kellene. Nem vele van a baj, hanem azzal az emberrel, aki kivette a fészekből fióka korában, hogy felnevelje. Mert a madár hozzászokott, hogy mindent az embertől kap, és nem tud többé természetes módon élni. Sajnos, Szeged környékén már nem ez az első eset, a vadasparkban már van ilyen hollónk, amelyet ugyanígy megpróbált valaki nevelni.

forrás: delmagyar.hu

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280