Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 15, 11:24

Mit lehet vetni vagy kiültetni április közepén?

Nyáron szó nélkül megyünk el a leggyönyörűbb rózsa mellett, alig vesszük észre az elegáns liliomot vagy a finomságában is előkelő hortenziát. Tél végén viszont, amikor ki voltunk éhezve a friss virágokra, a tarka, vidám színekre, már az első kinyílt krókusznak, a kedves, zöldessárga téltemetőnek, a szerény hóvirágnak is örültünk.

konyhakert

Azután később valódi gyönyörűség volt a mandulafák rózsaszínű virágpompája (a Balaton-felvidék ilyenkor elragadó!); a sárga aranyfa (Forsythia) bokrai mintha mézzel lennének leöntve, a meggyfák pedig úgy pompáznak fehér virágruhájukban, akár valahány kényes menyasszony.

Szép ez a tavasz, a természet minden évben, menetrendszerűen megismétlődő csodája. Mert minden baj és gond, minden acsarkodás és gonoszkodás ellenére a tavaszi színjáték szereplői - a fák és a bokrok, a tulipánok, a madarak és a tarka lepkék, a fürge gyíkok és. a lomha földigiliszták - mind az élet elsődlegességét hirdetik, örök optimizmust sugallnak a tél viszontagságaitól meggyötört, fáradt és rosszkedvű embernek. Remélem Te is hasonlóan érzed a tavasz üzenetét, kedves Húgom!

Már most érdemes kiültetni néhány korai paradicsompalántát; ha még talajmenti fagyok jönnének, akkor ezeket be lehet takarni földdel; cseréppel, papírsüveggel, és, a legrosszabb esetben pótolni lehet a kifagyott palántákat. Ültesd a paradicsompalántákat mélyebben, mint ahogy a melegágyban álltak, mert a száruk is gyökeret ereszt, és így többet teremnek.

Vesd el a zöldségmagokat

Itt van a babvetés szezonja is. Korábban már ajánlottam, hogy vessél zöldhüvelyű fajtát is. Ezek a külföldi fogyasztók körében nagyon keresettek, mert nem szálkásodnak, és ha a hüvelyek egy kissé túlfejlettek, akkor is nagyon jó zamatúak. Hétvégi kertekben ez különösen előnyös tulajdonság.

Most vetjük a tökfélék sokaságának a magját is, trágyával dúsított fészekbe.

A főzőtök, a cukkini és a patisszon számodra már nem ismeretlen, sőt recepteket is alkottál ezek elkészítésére. Kerítések, oszlopok befuttatására alkalmas a kevésbé ismert kolbásztök, amelynek combvastagságú gyümölcsei akár két méter hosszúra is megnőnek. Ismerőseim körében nagy sikere volt a laskatöknek, amely egész télen át tárolható; ha a húsát forró vízbe dobják, akkor csíkokra esik szét; ezért nevezik Istengyalulta töknek is.

Téli csemegét terem a sonkatök, amelynek 1,5-2,0 kgos gyümölcsei sütésre alkalmasak, kiváló ízűek, kevés energia felhasználásával gyorsan megsüthetők. Figyelmedbe ajánlom a szivacstököt is. Ennek az az érdekessége, hogy amikor az érett termés külső héját lehúzzuk, akkor alatta egy szivacsszerű képződmény kerül a napfényre; ezzel kiválóan lehet mosakodni, regenerálja a bőrt, frissé, üdévé teszi az embert.

Ha már a babról esett szó, nem hagyhatom el a zsizsik elleni védekezést.

Alapja a fertőzéstől mentes vetőmag, ezért csak szakboltban vásárolt, csávázott magot érdemes vetni. Ha á szomszédból mégis fertőződne a babvetés, akkor a betakarított száraz babot helyezzük 48 órára a hűtőszekrény mélyhűtő rekeszébe vagy fagyasztóládába. Ha a kezelés után kivesszük, akkor a továbbiakban kamrában tárolhatjuk a babot; a zsizsik a hidegtől elpusztult.

forrás:  balintgazda.hu / fotó: kertimado.blogspot.com

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700