Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 10:57

Levélváltás Vujity Tvrtko és Dr. Tilki Attila között Zajtáért

  • Közzétéve Helyi hírek

Vujity Tvrtko bár Pécsen él, szívén viseli Szatmár, a szatmári emberek, a helyi falvak sorsát, felemelkedését. Tvrtko eddigi életműve által kialakult népszerűségét, ismertségét használja fel arra, hogy a Szatmáron segítsen, felhívja a figyelmet a helyi lehetőségekre, amelyek az itteniek számára esetleg fel sem tűntek, vagy természetesek.

zajta

Legutóbbi akciója, hogy Zajta megkapja a "Leghűségesebb Falu" kitüntető megnevezést:

"A trianoni döntéssel Zajtát Romániához csatolták. A falu akkori tanítója, Vitéz Gaál Lajos éppen ez időben, térképészeti kutakodása során felfigyelt arra, hogy a határ Zajta és Nagypeleske (ma Románia) között húzódott.

Azonnal felülvizsgálatot kért, levelet írt Huszár Károly miniszterelnöknek, jó barátjának, akivel a szatmári tanítóképzőben együtt tanult, hogy a térkép szerint Magyarországhoz tartozónak érvényesítsék Zajtát. Egy hónap után, 1920. július 4-én meg is jött az örömteli válasz, s a község visszacsatolását a „Visszatérés Napja”-ként ünneplik minden évben. Így lett „A hűség magyar faluja” Zajta."

Vujity Tvrtko levélben kereste meg térségünk országgyűlési képviselőjét Dr.Tilki Attilát, hogy a jogi, jogalkotói lehetőségekről érdeklődjön. A képviselőtől gyors válasz érkezett, amelyben a kezdeményezés támogatásáról, valamint a témában parlamenti konzultáció kezdeményezéséről biztosította az újságírót.

A levélváltást Tilki Attila honlapján találtuk meg, és teljes terjedelmében tovább adjuk:

TILKI ATTILA ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ÚRNAK
FEHÉRGYARMAT

Tisztelt Tilki Attila Képviselő Úr!

Az alábbi civil kezdeményezéssel fordulok Önhöz, mint a szatmári régió országgyűlési képviselőjéhez. Kérem vizsgáltassa meg, hogy a körzetéhez tartozó Zajta nevű település megkaphatja-e a "Communitas Fidelissima" vagyis a "Leghűségesebb Falu" címet. Az újságírói munkám során általam megismert és bemutatott tények és adatok alapján hiszem, hogy Zajta rászolgálhat arra, hogy viselje ezt a kitüntető megnevezést. Tudomásom szerint ennek odaítéléséhet országgyűlési határozat szükséges, ezért fordultam Önhöz, a térség parlamenti képviselőjéhez.

Válaszát várva, Barátsággal:

Vujity Tvrtko
Pécs, 2016. június 8.


Tisztelt Vujity Tvrtko!

Ezúton is gratulálok a trianoni békediktátumról szóló filmjéhez.

Engedje meg, hogy megköszönjem azt a munkát, amit a szatmári térség történelmének jobb megismeréséért a közelmúltban elvégzett. Különösen fontosnak tartom magam is, hogy a történelmi Szatmár múltjának ezen szakaszáról, az Ön segítségével, a fiatalabb generációk is többet tudhatnak meg. 

A választókerületben található Zajta településsel kapcsolatos civil kezdeményezését támogatom, és mihamarabb konzultációt kezdeményezek a határozat hozatallal kapcsolatban a parlamentben.

Üdvözlettel: Dr.Tilki Attila országgyűlési képviselő
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 4 sz. O.E.V.K.
Fehérgyarmat, 2016. június 8.

Források:  tilkiattila.hu,  napkeletnepe.blog.hu, fotó: Wachteinheim József

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280