Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 5:11

Önellátó zöldségeskert - Soha jobbkor!

  • Közzétéve Helyi hírek

A világjárvány következtében szélsebesen nő az önellátás jelentősége. Egyre többen gondolják úgy, hogy jó lenne függetlenedni a nagy ellátórendszerektől.

szamosszeg 1

A kiskertben megtermelt élelmiszerre biztosan számíthatunk, és ráadásul egészséges is. Erre az egyre növekvő igényre ad választ a Pillangó Fejlesztések Egyesület Szamosszegen és Nagydoboson megtartott képzéssorozata. A foglalkozásokon a fenntarható, vegyszermentes kertészkedés, az egészséges étkezés és a környezetkímélő háztartásvezetés fortélyait tanítják.



A harmadik találkozót néhány napja tartották Szamosszegen, ismét nagy érdeklődés mellett. Most a fehérjében gazdag zöldségek - a bab, a borsó és a lencse - termesztéséről és fogyasztásáról volt szó.

szamosszeg 4

Nem is gondolnánk, mekkora a jelentősége a táplálkozásban ennek a három hétköznapi élelmiszernek!

Az egyesület munkatársa, Kassai Melinda elmondta, hogy termesztésük hozzájárul a Föld fenntarthatóságához, vitaminok, ásványi anyagok széles skáláját tartalmazzák és segítenek elkerülni a civilizációs betegségeket – például a rákot vagy az elhízást.

szamosszeg 2

És mit kell mindezért tennünk? Nem mást, mint elfogyasztani naponta 10 dkg hüvelyes növényt. Szerencsére ősidők óta káprázatosan sokféle ízletes elkészítési módjuk ismert. A résztvevők ezekből kaptak ízelítőt a foglalkozáson Ekler Éva vezetésével.

A téma iránt érdeklődők a www.bffd.hu weboldalon, a "Szeretnéd szeretni a lencsét?" című kiadványban találnak a bab, borsó, lencse mindennapi felhasználásához útmutatót.

szamosszeg 3

A Pillangó Fejlesztésekről


A Pillangó Fejlesztések Egyesület 8 éve működtet fenntartható kiskerteket és oktatja a kertészkedés csínját-bínját. Vegyszermentes kertjeik minden évben több családot látnak el egészséges, friss alapanyagokkal. Az egyesület egységben látja a fenntartható gazdálkodást, az egészséges étkezést, és a környezetkímélő háztartásvezetést, így kertprogramjaik résztvevői számára mindhármat tanítják. Foglalkozásaik ingyenesek, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tudásanyaguk, hasznos tapasztalataik ingyen letölthető kiadványok formájában is elérhetők a weboldalukon: www.bffd.hu. A következő képzések időpontjáról a Facebook oldalukon lehet tájékozódni.   

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280