Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 21, 12:48

Jégről mentés - mire figyeljünk

  • Közzétéve Helyi hírek

A megyében található állóvizeink esetében a jégre lépés korlátozható. Mindig győződjünk meg arról, hogy az adott jégfelületre lépni engedélyezett-e.

jégről mentés

Ha a jégen tartózkodás biztonságos, akkor is mindig legalább ketten legyünk helyszínen, így tudunk egymásra figyelni, baj esetén, hamar egymás segítségére tudunk sietni.

Az elővigyázatosság kedvéért ruházatunk megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a kis nedvszívó tulajdonságú ruhadarabokat válasszuk, így ha vízbe esünk nem lesz nagy a súlyunk, a testünk is lassabban hűl ki. A jégen való nyugodt, egyenletes mozgás csökkenti a beszakadás valószínűségét.

Amennyiben a jég beszakad, őrizzük meg nyugalmunkat. Társunk, vagy a helyszínen tartózkodók a 112-es központi segélyhívó számon kérjünk segítséget. A mentésnél ügyeljünk arra, hogy ne egyenes testtartásban közelítsük meg a bajbajutottat, hanem hason a jégen csúszva.

Csökkentheti az újbóli beszakadást valószínűségét, ha a vízben rekedt felé, az utolsó méterek áthidalására egy hosszúkás tárgyat (például botot) nyújtunk.

A jeges vízből mentett embert, sose vigyük egyből túlfűtött helyre, próbáljuk dörzsöléssel megindítani a vérkeringését, majd bízzuk orvosra az ellátását. Videó: Muzslai László tű. szds.

Katasztrófevédelem

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280