Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 3, 19:53

Napközi Erzsébet-tábor az aranyosapáti gyerekeknek

  • Közzétéve Helyi hírek

A Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskola Aranyosapáti Tagiskolája sikeresen pályázott az Erzsébet-program keretében meghirdetett Napközi Erzsébet - táborra. A program 2016. július 04-08-ig terjedő időszakra szólt, 140 gyermek és 14 felnőtt részvételével.

a1

Az öt nap mindegyikén nagyon változatos programokat kínáltunk a gyermekek számára, olyanokat, amelyek testet és lelket egyaránt áthatottak. Változó helyszíneken zajlottak az események, így nem vált monotonná a nap menete.

Óriási lehetőség volt ez a tábor a gyermekek számára, hiszen szinte kivétel nélkül hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeiről beszélünk, akik számára elérhetetlenek lettek volna ezek a színes programok.

aa01

Minden nap 8:00 és 16:00 óra között várta a tábor a gyerekeket, biztosított volt a napi háromszori étkezés. S hogy mennyire sikeres volt ez a rendezvény arról a csillogó szempárok, a mosolygó arcok önmagukért beszéltek.

Napi bontásban az alábbi események zajlottak

Július 04., hétfő

A gyerekeket öt csoportba osztottuk és a csoportvezetők irányításával minden csapat egy-egy külön teremben foglalt helyet. A termekben lázas és titkos munka folyt. A feladat az volt, hogy minden csapat találjon ki egy nevet magának, készítsen csapatzászlót, írjon csatakiáltást és indulót. Természetesen mindennek összhangban kellet lennie a csapat elnevezésével.aa11

Lett egy , egy Tehén, egy Bagoly, egy Maci és egy Csúcsfejek nevű csapatunk. Nagyon színes, ötletes zászlók készültek és vidám, vicces indulók és csatakiáltások születtek. A csapatok természetesen előadták egymásnak a műveket. A későbbiekben képességfejlesztő és önismeret fejlesztő és csapatépítő játékokkal szórakoztattuk a résztvevőket.

aa12

Megtanultuk a Tábordalt, amit egész héten többször elénekeltünk. Biztosra veszem, hogy a vidám perceken túl sokat tanultak a gyerekek a team munkáról, az egymásra figyelésről, a közösség óriási összetartó erejéről, amit jól kamatoztathatnak a mindennapi életük során is.

Július 05., kedd

Ezen a napon az egészséges táplálkozásé és az ízlelőbimbóké volt a főszerep, mivel gasztro- napot tartottunk. Zöldség és gyümölcssalátákat készítettünk. A csapatok ismét együtt dolgoztak, ötleteltek. Volt, aki ecetes, volt aki majonézes alapú salátákat készített. A gyümölcssalátákat mézzel ízesítették a készítők. Fantasztikus íz és szín kavalkádok születtek. A kissé kétkedő, vonakodó gyerekek is hamar ráéreztek a finomságok ízére.

aa21

Sokat beszélgettünk a zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásáról, a vitaminok fontosságáról. A délután folyamán - kapcsolódva a délelőtti programhoz – kézműves foglalkozást tartottunk. Zöldségekből nyomdát készítettünk és fantasztikus képek születtek nyomdatechnikával. A kompozíciók természetesen az egészséges táplálkozást demonstrálták.

Július 06., szerda

A mai napot a test és lélek harmóniája lengte át, hiszen egy olyan helyre látogattunk el – az Aranyos-szigetre – ami a pihenés, a szórakozás és nem utolsó sorban a magyar kultúra kis fellegvára. Ez a hely egy csodálatos fás, bokros területen fekszik. A parkban kopjafák sokaságát találjuk, azon személyek emlékét őrizve, akik sokat tettek a magyar kultúráért. Egy különálló emlékoszlop pedig a hazánktól elszakadt, magyar származású híres emberek emlékét hivatott őrizni, ápolni.

aa31

A gyerekek koszorút helyeztek el ezen a helyen tiszteletük jeleként. Közösen elénekeltük a Himnuszt, majd a hazavárunk című dalt.

aa32

Az Aranyos-szigeten egy kiállítást is megtekintettünk, ami az Értéktár nevet viseli. Értéktár, mert igazi kincseket őriz. Régi fotókat, hímzéseket, helyi kézműves munkákat. A nap további részében a szórakozásé, a versengésé volt a főszerep. A csapatok akadály-versenyen mérhették össze tudásukat, ügyességüket gránátdobásban, nyilazásban, betegszállításban és elméleti kérdésekben. A napot számháborúval zártuk.

Július 07., csütörtök

Talán nem szerénytelenség azt állítani, hogy ez a nap jelentette a gyerekek számára a hét csúcspontját. Közös autóbusz kiránduláson vettünk részt Vásárosnaményban. Első uticélunk Gergelyugornya Tisza-part volt, ahol megismerkedtünk a Pet-Kupa résztvevőivel. Ők azok a lelkes környezetvédők, akik saját maguk készítette tutajokon járják a Tiszát és összegyűjtik az eldobált, vagy a folyó által hozott pet palackokat.

aa42

Megnézhettük a tutajokat is, amik nem hétköznapi Vizi járgányok voltak. Az összegyűjtött műanyag palackokból készítették a tutajokat, ezzel is felhívva a figyelmet a környezetvédelemre, illetve a hulladékok újrahasznosítási lehetőségeire. Sok érdekes információval gazdagodtak itt a gyerekek.

Ezt követően közös fagyizás következett, majd látogatást tettünk a Beregi Múzeumba. Óriási élmény volt ez a kisdiákok számára, hiszen a nagy többség még most járt először múzeumban. Nagy érdeklődéssel hallgatták a tárlatvezető előadását. Élvezték, hogy a tanulmányaik során, már sok dologról hallottak. Ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre. Tágra nyílt szemmel csodálták a kiállított tárgyakat.

aa41

Az ebédet egy igazán kellemes étteremben költöttük el, ami szintén nagy élmény volt a gyerekek számára. Igazi gyermeki csodálkozással tekintettek körül. A hazaindulás előtt még népi játékokkal ismerkedhettek meg a tanulók, amiket természetesen ki is próbálhattak. Fáradtan, de sok új élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Július 08., péntek

Ezen a napon délelőtt a sport, a foci kapta a főszerepet. Körmérkőzéseket játszottak egymással a csapatok. A lányok biztatták a kedvenc csapatukat. Izgalmas mérkőzéseknek lehettünk tanúi.

aa61

A kreatívabbak kiállítást készítettek a csapatzászlókból, illetve különböző technikákkal (festés, nyomdázás, ragasztás stb.) megörökítették a hét élményeit. Egy csodálatos mini tutaj is a kiállítás részét képezte, amit a látottak alapján, maguk a gyerekek készítettek el pet palackok felhasználásával. Közeledtünk a nap, a hét lezárásához, amit megkoronázott egy tábortűz gyújtás is.

aa62

Nekünk felnőtteknek is óriási élmény volt, hiszen egy kicsit nosztalgiáztunk. A program zárása következett, ahol minden résztvevő egy emléklapot és egy érmet kapott emlékül. A focicsapatok kupákat vehettek át. Összegezve elmondhatjuk, hogy nagyon szép hetet töltöttünk együtt, sok gyermek nehéz szívvel vett búcsút a tábortól és már most azt kérdezte, hogy lesz-e még ilyen lehetőség.

Óriási lehetőség volt nagyon sok kisgyermek számára az Erzsébet-tábor, hiszen talán ez volt az egyetlen nyári emléke, amiről még nagyon sokat fog mesélni. Köszönet illeti a program megálmodóit, szervezőit, lebonyolítóit.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280