Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 7, 19:23

Biztonságosan közlekedni egy életúton - Közlekedésbiztonsági roadshow

  • Közzétéve Helyi hírek

A Magyar Autóklub szervezésében a nyíregyházi TESCO parkolóban (4400 Nyíregyháza, Pazonyi út 36.) felépített rendezvénykamionban öt napon át (szeptember 06-09 között) közlekedésbiztonsági rendezvénysorozat nyitja meg kapuit.

kozlekedes

A közlekedésbiztonsági program elsősorban gyakorlatorientált élményközpontú, mely az átélt tapasztalatokon keresztül épül be a tudatba. Így az játékos formájú észrevétlen tanulásnak nevezhető, jól kidolgozott tematikára épülve a résztvevőket állíva a középpontba.

Programok:

  • Közlekedésbiztonsági diákoktatás:
    • A gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismertetjük meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.

  • „Ki a mester két keréken?” elnevezésű kerékpáros „rutinpálya”:

    • A közúti jelzésekkel veszélyes forgalmi helyzeteket bemutató útszakaszokkal, kereszteződésekkel tarkított pályán sok olyan forgalmi helyzet megtalálható, amely a közúti közlekedésben résztvevőket a KRESZ-szabályainak betartására, azok alkalmazására, gyakorlására készteti.

  • „Fékezd magad” program:

      • Egy speciálisan átalakított járműben a gyermek, a vezető melletti ülésen ül, és egy adott jelre ő fékezi majd le a felnőtt által vezetett gépkocsit.  A jármű féktávolság határára egy szivacsbábut helyeztünk el, ezt a tárgyat a gyermek által fékezett gépkocsi el fogja gázolni. Ezzel a feladatsorral a gyermek életszerű körülmények között éli át azt a jelenséget, hogy ha féktávolságon belül a közeledő jármű elé lép, szinte semmi esélye nem marad a baleset elkerülésére.

  • Biztonsági öv szimulátor:

      • A biztonsági öv életmentő és rögzítő funkciójának bemutatására a legalkalmasabb mód egy ütközési szimulátor. Ez nem más, mint egy csúszkára szerelt és biztonsági övvel ellátott autóülés. A meredély tetejétől elindulva a csúszka kb. 8-10 km/h-ra gyorsul, majd a végén hirtelen „becsapódik”. Becsatolt övvel a kipróbálása teljességgel veszélytelen, de a résztvevő személy megérti, hogy már egy alacsony tempójú ütközésnél sem lehet esélye kitámasztani magát.

  • „Részeg szemüveg” bemutató:

      • Ezek a szemüvegek a bódult, alkoholos befolyásoltság állapotát szimulálják, szabályozott körülmények között. Érzékeltetik és bemutatják a megváltozó, növekvő reakció időt, a zavartságot, virtuális torzulásokat, a mélység és távolság megbecsülésének változását, a periférikus látás csökkentését, limitált ítélőképességet és döntési képességet, korlátozott mozgáskoordinációt. Újdonságként lábbal hajthatós gokartokkal.

  • Vezetéstechnika tréning:

      • Rövid időtartamú, élményszerű, bemutató jellegű képzés. oktatásmódszertani, tematikai rendszerben illeszkedik a komplex vezetéstechnikai képzésekhez.

    A gyakorlati feladatok elvégzésével az érzelmi beágyazottság segítségével épülnek be a készségszintű memóriába azok az ismeretek, melyek szükségesek, hogy a későbbiek folyamán vészhelyzeti kontextusban megfelelő válaszokat tudjanak adni az általunk oktatott gyermekek, diákok, jogosítvánnyal rendelkező felnőttek.

    További információk a programfüzetben itt: autoklub.hu

    Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

    tunde eskuvoi ruhak

     

    336x280