Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Vásárosnaményi alkotó sikere a 33. Kapoli Antal fafaragó-pályázaton

  • Közzétéve Helyi hírek

A 33. Kapoli Antal fafaragó-pályázaton Baráth Sándor Kristóf népi iparművész, a Magyar Kultúra Lovagja különdíjas lett

barathS1

A Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület nevében hálás szívvel osztjuk meg alkotótársunk újabb bravúros sikereit. A költőt megidézve úgy is mondhatnánk, hogy „Egy, csak egy legény van talpon a vidéken,/ Meddig a szem ellát puszta földön, égen”.

Kedves barátunk két szakágban (faszobrász és fafaragó) egyedüliként érte el a népi iparművész címet a Kárpát-medencében. (Tudomásunk szerint ezt mindkét területen eddig senkinek sem sikerült.)

Keze munkája nyomán a népművészeti fafaragás területén új stílusirányzat is kialakult, melynek Bereg a szülőhazája. A vájt használati tárgyakat továbbgondolva, díszítőfaragással, letisztult formavilággal ötvözve, nyugalmat árasztón, szemet gyönyörködtetően. Csodálom a szinte már emberfeletti képességeit, amellyel a Teremtő Isten megáldotta. Csoda született Szatmár-Beregben! „Még a fának is van reménysége: ha kivágják, újból kihajt” (Jób: 14.7) Mi más juthatna eszünkbe, ha a legújabb alkotásait látjuk.

A páratlan sikerét azonban most a faszobrász szakágban érte el, két beadott alkotása a Kapoli-pályázaton (A tapogató, ill. A gereblyés figurája) mesterremek minősítéssel különdíjas lett!

Szobrainak a különlegességét az adja meg, hogy nem egy üres, lélektelen, élettelen alkotást látunk, hanem – az éppen aktuális témához alkalmazkodva –, a lelkük is megjelenik a kifaragott alakoknak (Kubikos, A favágó, A kapakalapáló, A cigányasszony purgyéval). A népi faszobrászat szakmai csúcsa az, amikor valaki arra is képes, hogy az érzelmeket is bele tudja faragni a figuráiba.

A Hagyományok Háza és a Magyar Művészeti Akadémia állásfoglalása szerint több fórumon is követendő mintának állították az általa készült alkotásokat. Méltán érdemelte ki a szakmai elismerést, a megítélt különdíjat. A faragó barátok közössége Baráth Sanyit egy élő legendának tartja. Ez a vélemény többek között a legutóbbi Vadászati Világkiállításon is megerősítést nyert a kiállított alkotásai révén.

Bízunk a gondviselésben, hogy hamarosan a Népművészet Mestereként is köszönthetjük.

Jóni János alelnök, Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület

barathS2

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280