Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 13, 6:00

A rendőrség közel áll a szatmárcsekei temetőt meggyalázó tettes vagy tettesek felderítéséhez

Mélyen felháborította a helyieket, a környékbelieket és minden jó érzésű embert: a hungarikumnak számító szatmárcsekei kopjafás temető tizenhat síremlékét döntötték ki péntekre virradóra. A tettesek egyelőre ismeretlenek.  

szatmarcseke1

– Elszomorítónak tartom a történeteket. Elképzelhetetlen, hogy milyen oka lehetett egy ilyen lelketlen gaztett elkövetésére a rongálónak – kezdte reagálását a szon.hu érdeklődésére Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus, a www.szatmarcsekeitemeto.hu szerkesztője.

Hozzáfűzte: – Mélyen együtt érzek a családokkal, hiszen szeretteik emlékhelyét gyalázták meg, amit nagy gonddal és tisztelettel tartanak rendben. Mivel a téli időszakban sok fejfa kidől, jelentős mennyiségű sírjel hever szerteszét a földön. Sajnos, a Kölcsey család síremlékei is túlságosan sérültek az idők folyamán, fontos lenne a mihamarabbi restaurálásuk.

Jövőre jubilálunk, a a Himnusz születésének 200. évfordulóját ünnepeljük , a költeményt Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén vetette papírra. A méltó megemlékezéshez elengedhetetlen lenne a temető sürgős felújítása és a Kölcsey-emlékszoba kiállításának újrarendezése.

szatmarcseke5

A református temető a különleges kopjafái és Kölcsey Ferenc sírja miatt a turisták zarándokhelye. Tölgyfából készített, másfél-két méter magas, csónak alakú, sokak szerint emberi arcot ábrázoló fejfa jelöli a sírokat. Információink szerint a rendőrség közel áll a tettesek felderítéséhez, „elegánsabb” lenne, ha önként feladnák magukat – a saját érdekükben.

szon.hu

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280