Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 12, 11:35

"Kiszebáb" égetéssel űzték a telet Demecserben - videó

  • Közzétéve Helyi hírek

Húsz helyen főzték és sütötték a disznóságokat Demecserben a Toros Napon, a levágott tíz disznót igény szerint szétporciózták a főzősátrak között, így az város önkormányzata és a szponzorok jóvoltából mindenki ingyen kóstolhatta a finomságokat.

BVE 0584Lángol a tél jelképe, a "Kiszebáb" Demecserben - fotó: Bodnárné Varga Éva

Bár maga a Toros Nap rendezvény új keletű, hozzá csapódott egy olyan esemény, ami a demecserieknél már évtizedes hagyomány, a télűzés.

Idén is "Kiszebáb" elégetésével űzték a telet a rétközi városban remélve, hogy a tűz leégésével a tavasz mihamarabb megérkezik.

@haromhatarhirei Télűzés Demecserben #Kiszebáb #égetés #Demecser ♬ eredeti hang – haromhatar - haromhatar

A "Kiszebáb" elégetése mostanság újra felkapott lett, a hagyomány Szeged környékéről indult. A kiszebábú, vagy kiszebaba egy szalmából készült báb, amit  kici, kiszőce, kicevice,  vagy banya néven is emlegetnek, és általában egy menyecskét ábrázol.

Ez hivatott szimbolizálni a telet, a betegségeket, a bajokat és a rossz szellemeket is. A hagyomány keretében ezt a bábut manapság már inkább köztéren,  de korábban főként a falu szélén, húsvét előtti virágvasárnap állítják fel, majd az ott összegyűltek különböző zajkeltő szerszámokkal, kereplővel, csörgővel, és mondókákkal, kántálással kezdik elzavarni mindazt, ami rossz. Eközben a kiszebabát meg is gyújtják, ami melegséget hoz.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280