Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 30, 13:59

Családok magyarországi integrációja és további segélyszállítmányok a Máltai Szeretetszolgálattól

Ukrajnai családok magyarországi integrációjával és segélyszállítmányok Kárpátaljára küldésével folytatja segítő tevékenységét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

maltai1MTI/Illyés Tibor

Az orosz-ukrán háború kitörése óta eltelt egy évben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 115 ezer menekülőnek nyújtott segítséget és 570 tonna árut vitt 570 millió forint értékben Ukrajnába. Egy év elteltével is folyamatos, 24 órás ügyeletet tartanak a határon, több ezer tartósan itt tartózkodó menekült beilleszkedését segítik, ezen belül 170 család magyarországi letelepedését támogatják az integrációs programjukkal - hangzott el a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A másfél hónapon át tartó első menekülthullámban naponta ezerkétszáz ember érkezett Beregsurányba, és bár a számuk később jelentősen csökkent, a szervezet még egy év után is folyamatos, éjjel-nappali ügyeletet tart a határon, fogadva az érkezőket - közölték.

A szeretetszolgálat Budapesten és több településen is ideiglenes szállást működtetett, ahol hosszabb-rövidebb időre megpihenhettek az úticél nélkül érkezők. A tovább nem utazó családok Magyarországon maradásukhoz és beilleszkedésükhöz kaptak támogatást.

Segítő programjaikhoz több mint hétezer támogató járult hozzá; voltak napok, amikor négypercenként érkezett valamilyen felajánlás.

Az adományok jellemzően a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével jutottak el a rászorulókhoz, de Ukrajna távolabbi településeire is indultak adománnyal megrakott konvojok. A szállítmányokat a szükségletek alapján állította össze a szolgálat, a kéréseknek megfelelően vittek egészségügyi eszközöket, tábori felszereléseket, illetve áramfejlesztőket a folyamatosan szállított élelmiszerek mellett - tájékoztattak.

maltai

Egy év alatt új ellátási formákat vezettek be, és a tömeges segítségnyújtás feltételeit is megteremtették. Amikor a legtöbb menekült érkezett, naponta négyszáz ember végzett önként vállalt munkát a segítő programokban. A menekülők ellátása idővel rendszerezett munkafolyamattá vált, az önkénteseket főállású dolgozók váltották fel.

Egy év után kilencven családsegítő, tolmács és szociális munkás gondoskodik az ukrajnai családokról, a munka folytatásához pedig telepíthető konténerek, járművek és felszerelések állnak készenlétben.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több újítást is bevezetett a karitatív munkában, széles körben alkalmazni kezdte például a humanitárius kártyát. A speciális bankkártya célzott támogatást tesz lehetővé, mivel csak az előre beállított termékkör vásárlását engedélyezi, menekülők ezzel jellemzően élelmiszert, gyógyszert és ruhaneműt vásárolhattak.

A sajtótájékoztató után Beregszászra indítottak útnak újabb segélyszállítmányt.

-MTI-

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280