Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 1, 6:21

Hatszor élesztették újra a vásárosnaményi lányt

  • Közzétéve Helyi hírek

Hatalmas élni akarás munkál a 19 éves Ambarus Fanniban, ám néha a legharcosabb szív is elfárad. A lány 8 esztendős korában, 2012-ben kapott új szívet a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben. 11 évig zökkenőmentesen élte a hétköznapi gyerekek életét, ám 2 héttel ezelőtt majdnem minden veszni látszott - írta meg a Blikk

fanniFanni a műtét után 2012-ben 8 évesen

– Fanni szívizomgyulladással született, 8 éves volt, amikor rohamosan romlani kezdett az állapota. Ugyan ránézésre fel sem tűnt, hogy baj lenne vele, ám a szívizmában nem maradt tartalék.

Ez azt jelenti, hogy a keringést támogató gyógyszereket folyamatosan elégette a szíve, nem raktározta el. Egy keddi napon került fel a hazai transzplantációs listára, csütörtökön az Eurotranszplant nemzetközi szervcsereszervezet listájára, hétfőn pedig már kaptuk is a riasztást utóbbitól. Így ő volt az első gyermek az országban, aki külföldről kapott új szervet – emlékezett vissza Ambarusné Balogi Melinda, Fanni édesanyja.

A kislány akkor hamar felépült, bő egy hónap után már el is hagyhatta a kórházat. Zökkenőmentesen visszailleszkedett, még testnevelésből sem volt felmentése. Mindössze az étkezéssel és a higiéniával kapcsolatos szabályokat kellett szigorúan betartania.

– Az akaraterő sokat számít, különösen egy gyermeknél. Fanni nagyon erős, és meg akart gyógyulni. Most 19 éves, és egyszerűen nem tudjuk, mi történt. Két héttel ezelőtt a kilökődés tüneteit produkálta, nehezen lélegzett, puffadt, víz volt a hasában és a mellkasában.

fanni2

Azonnal feljöttünk Budapestre, kiderült, hogy a kilökődés utolsó fázisában járt. Annak ellenére, hogy azonnal megkapta a legerősebb kilökődésgátló szereket, szombaton a CT közben leállt a szíve, pontosabban a teljes jobb szívkamra – csuklott el az édesanya hangja. – Hatszor élesztették újra. Mindez napközben történt, a kezelőorvosa csak este fél kilenckor hívott fel, addig nem tudtam róla semmit. Hihetetlen volt, amikor közölte: „asszonyom, most halt meg a lánya a CT alatt, de visszahoztuk az életbe”. Ezt az érzést egyszerűen nem lehet leírni. Úgy voltam vele, ez csak egy rossz álom, és fel fogok belőle ébredni.

Fannit jelenleg altatják, hogy regenerálódjon a szervezete, ám biztató az állapota.

fanni1

– Hétfőn azt mondta az orvosa, hogy egyre erősebb a jobb oldali kamra, így a szíve már csak minimális keringéstámogatást kap. Sokkal stabilabb az állapota, látjuk rajta, hogy erős és hogy küzd. Nagyon bízunk abban, hogy folytatja a szíve a munkát. Minden nap 1 óra látogatási időm van, addig is fogom a kezét, beszélek hozzá, és várom, hogy újra visszafeleseljen – mondta Melinda elérzékenyülve. – Most cukrásznak tanul, imádni sütni. Március 8-án van a születésnapom, és megígérte, hogy megsüti a tortámat. Addig biztosan nem lesz ünneplés, amíg be nem váltja az ígéretét.

Így segíthet a családon!

Akárcsak a transzplantáció után, a család kiadásai hasonlóan megszaporodnak, amint Fanni kijön a kórházból, hiszen szigorú szabályokat kell majd betartania. Felépülését a következő számlaszámon keresztül támogathatja:

Ambarus Fanni

Számlaszám: 11773449-02638003 (OTP Bank)

forrás: blikk.hu

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280