Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 19:57

A malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Tiszakerecsenyben

  • Közzétéve Helyi hírek

A malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Tiszakerecsenyben e tragikus esemény évfordulóján december 5.-én a helyi Önkormányzat és a református egyházközség szervezésében.

koszoruzas tiszakerecseny 006

A megemlékezésen jelen volt és emlékező beszédet mondott Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke. Alelnök Úr beszédében emlékeztetett minden résztvevőt a beregi és szatmári falvak 1944.őszén történt holokausztjára, ahogy 1944 decemberében, hóban, fagyban gyalog hajtották az embereket Sztálin munkatáboraiba – Szolyvára, Sztarij Szamborba – később többeket az ukrajnai Donyeck-medence szénbányáiba… sokan ott haltak meg, ott kaparták el őket a jeges földbe.

koszoruzas tiszakerecseny 001

A megemlékezésen imádságot mondott Főtisztelendő Marossy József plébános, Veress Róbert református lelkész pedig áldásában kérte, hogy emlékezésünkből erő, békesség és reménység áradjon.

koszoruzas tiszakerecseny 002

A kegyelet koszorút helyezték el az I.és a II. világháborúban elesettek emlékművénél és a református templom falán lévő emléktáblánál és a kopjafánál: Baracsi Endre alelnök Úr, a Tiszakerecsenyi Önkormányzat nevében: Tég Attila Bálint polgármester, a túlélők nevében a helyi általános iskolások, a Vitézi Rend Magyarországi Törzsszéke nevében: Nemzetes Vitéz Széles Tamás székkapitány, Vincze Sándor Tanár Úr és felesége, a református gyülekezet nevében: Németh János Gondnok Úr, a Tiszakerecsenyi Reformátusokért Alapítvány kuratóriuma nevében: Tóth Lászlóné.

koszoruzas tiszakerecseny 008

A hátramaradt özvegyeknek, árváknak, szülőknek és nagyszülőknek, minden polgármesternek, papnak, tanítónak, történelem szakos tanárnak, önkormányzati és országgyűlési képviselőnek, mindenkinek, akiben munkál az emberség, s akit hivatása, meggyőződése olyan posztra állított, hogy emberekkel törődjön, mindent el kellene követnie azért, hogy ne csak Hirosima, ne csak Auschwitz, a Bereg megyei és Tiszakerecsenyi borzalom se ismétlődhessen meg a világban sehol és soha.

koszoruzas tiszakerecseny 012

„Más tán meg sem érti, csak ki ott járt vélem
porfelhőben, sárban, szélben, hideg télben,
meglakta a pajtát, s szegénységet hordva
költözött nyomorból még nagyobb nyomorba,
hallgatott üvöltést, durva szitkot, átkot,
vesztett otthont, múltat, családot, barátot;
– ezeknek szól lantom, törötten és tompán,
emlékezzenek majd, ha elült az orkán,
hogy hogyan éltünk itt, nyájba összeverve,
asszonyok, férfiak, gyerekek keverve,
hogy járt haza álmunk, sóhajunk és vágyunk,
siratva elvesztett régi szabadságunk!”

Veress Róbert lelkész, Tiszakerecsenyi Református Egyházközösség

koszoruzas tiszakerecseny 004koszoruzas tiszakerecseny 005koszoruzas tiszakerecseny 007koszoruzas tiszakerecseny 009koszoruzas tiszakerecseny 010koszoruzas tiszakerecseny 011koszoruzas tiszakerecseny 013koszoruzas tiszakerecseny 014koszoruzas tiszakerecseny 015

koszoruzas tiszakerecseny 003

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280