Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 19, 9:35

Egyetemi kutatótáborokban a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákjai

  • Közzétéve Helyi hírek

A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 11 diákja vett részt a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara által szervezett nyári Kutató Táborban. Diákjaink egy tartalmas és változatos programokban gazdag héten nemcsak a DE TTK tanszékein folyó kutató munkába pillanthattak be, hanem egy kicsit az egyetemi életbe is.

vidam ifju kutatok

Diákjaink elmondásai alapján a kutatómunka mellett nagyon sokat jelentett nekik, hogy a tábor szervezői komolyan vették őket és mindenben számíthattak rájuk. A lelkes és érdeklődő diákok a biológia, a kémia, a matematika intézetekben folyó kutatásokba kapcsolódtak be. A délelőttöket vizsgálódással, kutatással töltötték, az ebéd utáni szabadidőt követően a TTK egyes intézeteivel ismerkedtek meg. Az esték jó hangulatú beszélgetésekkel, táncházzal, csapatversenyekkel teltek. A diákok az egyhetes kutató táborban végzett kutatásaik eredményét 2017. július 15-én, szombaton egy konferencia keretében mutatták be egymásnak és az érdeklődőknek.

csoportkep

Tankó Dorina 9. évfolyamos diákunk szerint: „Az egyik legfontosabb volt számomra, hogy nem kilencedikes kis gyerekekként néztek ránk, akik csak eljöttek egy táborba, és elég nekik, ha mutatnak valami dolgot a növényekkel kapcsolatban, és le vannak tudva ezzel. Tényleg "kisfelnőttekként" kezeltek minket, komolyan vettek mindent, amit csináltunk, tudták, hogy szeretnénk ezzel elérni valamit, és komolyan foglalkozni vele, hisz ha már itt vagyunk, akkor mindenki hozza ki a legtöbbet magából… A táborban nagyon sok élményben volt részem, nagyon jól éreztem magam, sok új emberrel ismerkedtem meg.  Az egyetem részéről tapasztalt ösztönző bátorítás hatására fogalmazódott meg bennem, hogy én is szeretnék a Kutató Diákok programba bekapcsolódni valamint a gimnáziumi éveim alatt szeretnék a DE TTK nyári táborában minden nyáron részt venni. Ugyan még csak kilencedikes vagyok, de már most tudom, hogy ezen az egyetemen szeretnék továbbtanulni.”

tanko dorina

A Nyári Kutató Táborban Batta Gergő Péter 11. a osztályos diákunk a Matematika Intézet „Ez már több a soknál! Barangolás a számosságok birodalmában” kutatási programjába kapcsolódott be. Csatári Martin és Soltész Andor 10. e osztályos diákjaink a hajdúszoboszlói gyógyfürdő vizeinek elemzését végezték.  

Az Evolúciós Állattani Tanszéken Dobrai István és Nagy Lilla 12.c osztályos diákjaink azt vizsgálták, hogy a fejbeültetés hogyan hat a hidrák regenerációjára, míg Végső Eszter 9.e osztályos diák a hangyák közötti agresszivitással foglalkozott. György Máté 10. e osztályos diák makroszkópikus vízi gerinctelenekkel foglalkozott a Hidrobiológia Tanszéken. Jónás András 10.f osztályos diák Folyik vagy nem?, míg Szászi József  9.e osztályos diák  a sokoldalú poliuretánokkal foglalkozott a Kémia Intézetben.  A Növénytani Tanszéken Karászi Aliz 10.c osztályos diák a növényi szeneszcenciát vizsgálta fehér mustár csíráztatásával, Tankó Dorina 9.e osztályos diák Védett növények szövettenyésztésében mélyült el. 

mikroszkopizalasSzaszi Jocoszovettenyesztes1szovettenyesztes2szovettenyesztes3vegso esztervidam percek

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280