Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 10:57

Hajóvontatók a Tiszán Tiszaszalkánál 1924. szeptember 8.-án

  • Közzétéve Helyi hírek

Péter Juli nevét sokan ismerhetik, akik rendszeresen olvassák honlapunkat,  írásai, szociográfiái, visszaemlékezései rendszeresen jelennek meg nálunk.

hajovontatok

Sokan azonban nem tudják, hogy Julika lelkes lokálpatrióta, a Bereg szerelmese, aki folyamatosan kutatja, Barabás, Tiszaadony, Tiszavid és Tiszaszalka, Mátyus és Lónya múltját, célzottan keresi helyileg és az interneten a Bereghez, de főleg ezekhez a községekhez kapcsolódó emlékeket.

Most az interneten bukkant egy fotóra, amely Tiszaszalkához kapcsolódik. A fotót André Kertész készítette 1924-ben a beregi falu Tisza partján.

A fotó jelenleg is megtalálható a fotomuzeum.hu címen, ahol a következő megjegyzést fűzték hozzá:

"A felvétel 1924. szeptember 8-án készült. André Kertész megjegyzése a képhez: Shipmates towing the ship upriver. (Hajósok vontatják a hajót a folyón ár ellen.) Ezt a kópiát André Kertész az eredeti negatívról 1967 körül készítette. A fotó hátoldalán ceruzás ráírás: Vontatók TISZA-SZALKA. Hungary."

Az előhívott fotó több kiállításon is rész vett már: Magyar Nemzeti Galéria, 1971 Tény-Kép, Mûcsarnok, 1981 Linz, 1987 Magyar Fotográfiai Múzeum, 1994 Made in Hungary, 1998

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280