Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 10:56

Lengyelországi fesztiválon a "beregi vászonrózsa"

  • Közzétéve Helyi hírek

Beregdaróci vászonvirággal köszöntötte Lengyelországban a fesztivál házigazdáját a magyar delegáció.

bereg0

Negyedik alkalommal került megrendezèsre az „Kiszeniaki, Kwaszeniaki” az az a ,,Kovászolás, Savanyítás,, című oktatási-promociós fesztivál Lengyelországban, amelyre Pawel Pikula a „Kraina wokól Lublina” Leader HACS elnökének és Katarzyna Bryda, Krzczonów Község polgármesterének meghívására látogattam el a magyar delegáció vezetőjeként.

 

A fesztivál szervezője: Krzczonów Község, a Krzczonówi Regionális Sport és Kulturális Központ, valamint a „Kraina wokól Lublina” Leader HACS volt.

lengyel1

A savanyítás, kovászolás az egyik legrégebbi és legtermészetesebb konzerválási módszere a nyers élelmiszer felgolgozásának, így jelentős szerepe van a lengyel élelmiszer feldolgozásban is, melyben kiemelt szerepet kapnak a kisvállalkozások által előállított termékek.

A Krzczonów községben hagyományosan megrenedezésre kerülő helyitermék fesztiválon minden évben kb. 40 kiállító vesz részt, elsősorban Lublin megyéből, akik elsősorban kovászos uborkát, káposztát, paradicsomot, almát, céklát, stb., prezentálnak, de fontos szerepet kap minden más, a tradicionális kézművességhez kapcsolódó kézműves termékek bemutatása és értékesítése is.

A rendezvény szervezői az idei alkalommal célul tűzték ki, hogy a térségi és helyi kistermelők kínálata mellett ízelítőt adnak a savanyítással és kovászolással készült magyar termékekből, valamint a tradicionális magyar konyha ételeiből is, ezért a fesztivál programjában fontos szerepet kapott a lengyel és magyar ételek főzőversenye.

bereg3

Lengyel-Magyar kulináris „vidámság” címmel közönség előtt, szinpadon került megrendezésre a főzés bemutató, amelyben a 2-2 főből álló csapatok versenyeztek. A lengyel csapat magyar ételt, a magyar csapat pedig hasonló� lengyel ételt készìtett. Ezt követően pedig a magyar delegáció tagja által kulináris bemutatóra került sor a közönség előtt, bátran kijenlethetjük, hogy nagyon nagy sikert és érdeklődést tudva magunknak.

A magyar csapatot Soltész Gábor és felesége Márti képviselte mind a főző versenyen, mind a gasztronómia bemutatón.

A magyar delegáció tagjaként Petrovicsné Molnár Èva kis ízelítőt hozott a magyar népi játékokból és lánya, Petrovics Nikolett, Prima Primissima és Népművészet Ifjú Mestere dìjas szövő szötteseit.
Bemutatásra kerültek az egyeki asszonyok szorgos kezeik által készített horgolt csipkék. 
Magunkkal vittük a hajdúság ízeit a polgári Vegi Pont Kft.(képviseletében Schmidt János volt jelen), a Folyási Finomságok és a téglási Kató savanyúsokban. 

bereg2

Magunkkal vittük a magyar népzene kincseit, melyekből Tar Csilla Eszter adott ízelítőt citerán. 

És vittünk egy darabot a beregből, a beregdaróci szorgos asszony kezekben született daróci kendervirágból, amellyel házigazdánk, Katarzyna Brydapolgármester asszonyt köszöntöttük.

Nagy öröm és nagy élmény volt ezen az eseményen részt venni, amellyel reményeink szerint hozzà tudtunk járulni a fesztivál sikeréhez és a lengyel- magyar barátság erősítéséhez, öregbítéséhez.

Forrás: Nagy Csilla

Magyar Nemzati Vidéki Hálózat

 SZSZBM-i Területi felelős,

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280