Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 26, 19:57

Megszólalt Tiszavasvári polgármestere a várost érintő álhírrel kapcsolatban

  • Közzétéve Helyi hírek

Ismét fellendült a hazugságokat terjesztő weboldalak forgalma, jelenleg egy uszító hír borzolja a kedélyeket, miszerint Tiszavasváriban meggyilkoltak egy tanárnőt. Az üggyel kapcsolatban Tiszavasvári polgármestere Szőke Zoltán adott ki felhívást a legnagyobb közösségi portálon:

alhir

"Kedves Tiszavasváriak!
Megkérek mindenkit, hogy a facebook-on keringő, városunkat lejárató (gyilkosságról szóló hírt terjesztő) oldal tartalmát ne ossza, ne reklámozza!
Egyszerre vagyok dühös és szomorú.
Dühös vagyok mert vannak olyanok, akik egy teljes várost képesek lejáratni valótlanul álhírrel, és vagyok szomorú, hogy vannak olyan emberek akik megosztják ezt a hírt úgy, hogy meg sem győződnek annak valóságtartalmáról.
Felháborító és undorító amit ez a kamuhíreket terjesztő oldal tett.
Kérek mindenkit, hogy akadályozza meg, hogy ez az álhír terjedjen és a jövőre vonatkozóan kérek mindenkit, hogy jobban figyeljen arra, hogy mit oszt meg!

Köszönettel: Szőke Zoltán"

A cikkben használt fotómontázs lopott fotókból készült, a tanárnő képét a szatmar.ro 2013. április 18-i írásából lopták, melynek címe: „Hasznos az interaktív-táblák alkalmazása”/ felülről a második fotó. 

szatmari tanarno

A másik fotó a Kurucinfóról származik, 2008. november 8-i megjelenéssel, a szöveg szerint Vasmegyeren készült. Nem Tiszavasváriban. A fotó eredetileg a SZON tulajdona!

szon

Sokan kérdezték tőlem, miért éri meg ezeknek az oldalaknak álhíreket kreálni! Ennek semmi más oka nincs, csupán a pénzszerzés.

Ezek a "álhírújságok" tele vannak internetes reklámokkal, amelynek a nézettsége és a reklámokra kattintása is bevételt hoz. Sajnos nagyon enyhe büntetés jár olyanoknak, akik kiagyalnak ilyen álhíreket, és nyilvánosságra hozzák, a büntetési tétele maximum 3 év szabadságvesztés!

Btk. 337. § Rémhírterjesztés

Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A hatályos Btk.-hoz képest a „közveszély színhelyén” kitétel kétszeres megjelenítése a tényállásban egyértelművé teszi, hogy a rémhírterjesztés kizárólag akkor valósul meg, ha az a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére.

Sajnos van egy kitétel: A bűncselekmény elkövetője bárki lehet, aki a közveszély színhelyén jelen van. A bűncselekmény csak szándékosan követhető el.

Felhasznált források: Szele Tamás - huppa.hu, Facebook, buntetojog.info

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280