Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 21:39

Valami van Oroszországban, de nem tudni mi! Fellázadt a Wagner csoport?

2023. június 23. péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg főnöke Oroszországba vezényelte Ukrajnában állomásozó egységeit. A jelek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori legfőbb bizalmasa törésre viszi a közte valamint a védelmi minisztérium és az orosz hadsereg vezetői közt hónapok óta egyre jobban romló viszonyt.

prigozsin

Szergej Szurovikin tábornok és Vlagyimir Alekszejev vezérkari főnök péntek késő este videóüzenetben szólították fel Prigozsint, hogy vonja vissza csapatait és térjen vissza a frontra.

Az Oroszországban zajló események hátterében az áll, hogy Jevgenyij Prigozsin Telegram-csatornáján pénteken közzétett hangüzenetében de facto hadat üzent a védelmi minisztériumnak. 

Prigozsin azt állította, hogy az orosz hadsereg rakétákkal támadta az egyik Wagner-bázist, és a támadásban sok katonája odaveszett. Prigozsin közölte, hogy meg kell állítani Szergej Sojgu védelmi minisztert, és helyre kell állítani az igazságosságot Oroszországban. Felszólított mindnekit, hogy ne álljanak 25 ezer katonája útjába, aki ezt megpróbálja azt megsemmisítik. 

Az orosz védelmi minisztérium visszautasította Prigozsin vádjait, provokációnak nevezve azokat. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője délután azt közölte, hogy az elnököt tájékoztatták a helyzetről, valamint a szükséges lépéseket megteszik.

Magyar idő szerint péntek éjfél körül hirtelen elárasztották az orosz és ukrán Twitter és Telegram csatornákat az orosz helyzetről szóló híradások. A helyzet zűrzavaros, de a jelek szerint úgy tűnik, hogy Prigozsin valamiféle erőszakos hatalomátvételre készül, ami akár fegyveres összecsapásokhoz, végső esetben polgárháborús helyzet kialakulásához is vezethet. - írja az RTL

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280