Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 20, 21:36

Nem játszhatták le a magyar himnuszt egy munkácsi iskola évnyitóján

munkacsHa a tanévnyitón nem is, az osztályteremben jelen vannak a nemzeti színek Fotó: Vass Tamás

A munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola közössége arról számolt be Facebook oldalán, hogy a pénteki tanévnyitón betiltották a magyar himnuszt, tilos volt a magyar zászló és nemzeti színek használata, és az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el a magyar tannyelvű iskolában.

Az Infostart cikke szerint bár semmilyen törvény nem kötelezi erre, mégis ukrán tannyelvű osztályt akart indítani a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola nemrég kinevezett ukrán igazgatója. A középiskola tantestületének tájékoztatása szerint határozott tiltakozásukat látva az új intézményvezető változtatott álláspontján, így egyelőre nem indul új, ukrán tannyelvű osztály, és az oktatás is magyarul folytatódik, de mint írják, „a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban.”

Sem az igazgató, sem a helyettese nem beszél magyarul

A munkácsi középiskola egyik pedagógusa úgy véli, a helyi városvezetés mindent elkövet annak érdekében, hogy az intézményben felszámolják a magyar nyelvű oktatást. A magyar nyelvű iskolába újonnan kinevezett igazgató és helyettese sem beszél magyarul, nincs kapcsolatuk a magyar közösséggel, sőt még iskolavezetői gyakorlattal sem rendelkeznek – tette hozzá a tanár.

A két új intézményvezető a már említett évindító szakszervezeti gyűlésen azt mondta, már most szeptembertől ukrán első osztályt akar indítani. Ez a terv a tanárok egységes kiállása miatt egyelőre meghiúsult.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280