Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

Szigorítottak az ukrán útlevélkezelő határőrök, de a szóvivőjük tagadja

A közösségi oldalakon sorra arról számolnak be, hogy már visszafordítják a határról azokat az ukrán állampolgárokat is, akik eddig felmentést élveztek. Eszerint: december 29-e, este nyolc óta nem utazhatnak külföldre ők sem - adta hírül a Tv21 Ungvár_Hu

ukran hataror utlevelkezeles

Az emberek szerint a határőrség munkatársai péntek este óta visszafordítják azokat is, akik eddig szabadon közlekedhettek, például a háromgyermekes családapákat, a rokkantakat, vagy az állami Sljah-rendszerben szereplő önkénteseket. Helyszíni beszámolók szerint azt követelik tőlük, hogy keressék fel a hadkiegészítő parancsnokságokat, ahol speciális kiutazási engedélyt kérelmezhetnek.

 

Ennek értelmében, ezentúl csak azok léphetik át az államhatárt, akik a katonakönyvükben ilyen külön engedéllyel rendelkeznek, mert önmagában a felmentés már nem ok a zavartalan határátlépésre.

Andrij Demcsenko, az Ukrán Határőrszolgálat szóvivője az RBK-Ukrajnának kommentálta azokat a híreket, melyek a közösségi oldalakon terjednek egy újabb határszigorításról.

Demcsenko szerint a határátkelés, akárcsak korábban, a törvényeknek megfelelően, a kormány 57-rendeletéhez igazodva történik. A szabályozás hadiállapot idején is meghatározza a határátlépés feltételeit. Ez különösen az ukrán állampolgárságú férfiakra vonatkozik, akik számára egyébként is korlátozva van Ukrajna elhagyása.

A szóvivő szerint határozottan le van fektetve minden kategória számára a feltétel ahhoz, hogy átléphessék a határt. Az is igaz, hogy a határőrök szigorúan ellenőrzik a papírokat, melyeket az állampolgárok felmutatnak a határátkeléshez. Ezt a törvények biztosítják számukra.

Demcsenko arról is értekezik, hogy a hatóságok gyakran találkoznak olyanokkal, akik azon spekulálnak, miként keljenek át a határon, és gyakran használnak ehhez hamis papírokat. Ugyanakkor leszögezi: az eddig szabályozásban nincs semmilyen változás, de joguk van a tüzetes ellenőrzésre. 

Az esetleges szigorításokról az Ukrán Határőrség honlapján sem találtunk információt vagy közleményt!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280