Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 7, 10:14

Az Ukrán maffia miatt aggódik az Európai Unió rendőrségi hivatala, az Europol

Az Ukrajnából érkező szervezett bűnözői csoportok miatt aggódik az Európai Unió rendőrségi hivatala, az Europol - írta meg a mno.hu

beregsuranyBeregsurány, kilépő oldal Fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet

A hágai székhelyű szervezet decemberben állapodott meg az ukrán belügyminisztériummal, hogy stratégiai és operatív szinten is összehangolják tevékenységüket a határokon átnyúló bűnözés ellen.

A megállapodás aláírása a nemzetközi szervezett bűnözés látványos megerősödése miatt vált szükségessé, írta megkeresésünkre az Europol. A Magyar Nemzet kérdésére, hogy milyen típusú fenyegetéseket észlelnek keleti szomszédunk irányából, az uniós rendőrség közölte: a terrorizmus, az emberkereskedelem, a kábítószer-csempészet, a pénzhamisítás és a pénzmosás követel gyors fellépést.

Vízummentesség

Az ukrán maffia elleni közös fellépést aktuálissá teszi, hogy keleti szomszédunk számára Brüsszel idén már vízummentessé tenné a beutazást. Annak ellenére, hogy több uniós tagállam szkeptikusan fogadja az ötletet. Hollandia például 2016 áprilisában népszavazást tartott Ukrajna és az EU közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséről, s a választópolgárok 61 százaléka elutasította az együttműködést. Pedig Soros György 200 ezer euróval járult hozzá az uniós csatlakozást előkészítő kampányhoz.

A kérdésben ilyen módon közös platformra került Soros György a magyar kormánnyal. Orbán Viktor miniszterelnök novemberben bejelentette, Magyarország ingyenessé teszi a vízumot az ukrán állampolgárok számára, Szijjártó Péter külügyminiszter közben azzal vádolta Brüsszelt, hogy nem elég elkötelezett Ukrajna csatlakozását illetően.

Pedig miként azt korábbi cikkünkben megírtuk, az ukrán vízummentességgel a bűnözést is importáljuk. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő akkor elmondta, a titkosszolgálatok és a rendvédelmi szervek készülhetnek a bűnözői hullám megfékezésére. Lapunk ezért megkereste a Belügyminisztériumot, s válaszukból kiderült, a rendőrség már régen észlelte a keleti szomszédunk felől érkező szervezett bűnözés veszélyeit.

A magyar és az ukrán kormány 1995-ben kötött megállapodást az együttműködésről, és azóta is több szerződés biztosítja a közös munkát. A legutóbbit azonban 2012-ben írták alá, miközben elemzések szerint a maffia igazán 2013 után, a Majdant követő politikai káosszal és a Donbaszban elfajult helyzettel, a belbiztonsági problémák megnövekedésével erősödött meg.

Vagyis az új kihívások ellen csak az Europol, a magyar rendőrség nem írt alá hivatalos együttműködést.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 02.

forrás:  mno.hu 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280