Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Apr 24, 20:42

Elszakadt a cérna az utazóknál, rövid időre eltorlaszolták a vámot Csengersima román oldalán

Eseménydús volt a pénteki nap a Pete–Csengersima határátkelőnél: előbb a türelmük végére ért fuvarozók jelentek meg, ők még „csak” tárgyalni, majd kora este a türelmüket vesztett utazók-sofőrök „torlaszolták” el a romániából kilépő sávokat. - írta meg a frissujsag.ro.

kep2noszfu233A fotó illusztráció! frissujsag.ro

Felháborodásuk nem volt alaptalan, hiszen a kiskocsisor bő egy kilométer hosszan kígyózott, s több mint két órán keresztül várták, hogy végre átjuthassanak — annak ellenére, hogy mind a hat kilépő sáv működött.

A dühös emberek autóikkal „eltorlaszolták” az ellenőrzőbódékhoz vezető sávokat, és azt követelték a vámparancsnokoktól, hogy a belépési oldalon (ahol szinte alig volt forgalom) is nyissanak meg egy kimenő sávot.

A heves szóváltással tarkított egyezkedés-tárgyalás bő 25 percet tartott (addig a vám blokád alá volt vonva), s végül a belépő oldal egyik sávján is kiléptették az utasokat, a forgalommal szemben — a nagy kavarodásban szerencsére sem koccanás, sem személyi sérülés nem történt. S úgy tűnik, a sajnos már mindennapossá vált, többórás torlódások nem csak a nagy forgalomnak vagy az ellenőrző személyzet esetleges létszámhiányának „köszönhető”, hanem az ellenőrzési rendszerek rossz működésének is.

Az új ellenőrzési kódex értelmében az utazó adatait a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), valamint az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumainak adatbázisával (SLTD) is összevetik — ám a rendszerek nem „bírják a gyűrődést”, és sokszor előfordul, hogy három-négy névlefuttatást követően lefagynak, tovább hosszítva az amúgy is hosszadalmas procedúrát.

Forrás: frissujsag.ro