Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

Jól indult az év a méhészetekben, de a tavalyi készletek is raktáron vannak még

Továbbra sem tudják eladni mézkészletüket a hazai méhészetek, az Európai Unión kívülről érkező dömping miatt túlkínálat van a tagállamokban. Ráadásul hiába nőttek a költségeik, a telített piac miatt nem tudják érvényesíteni az inflációt az árakban. Akinek van tartaléka, kivár, közben pedig a korábbinál többen próbálják közvetlenül a fogyasztóknak eladni a mézüket.

egy termeszetes csodaszer mez

A Tehetsz méh többet! program támogatói ezért kiemelten népszerűsítik a hazai termelői méz vásárlását, amivel nemcsak a magyar méhészek munkáját lehet támogatni, hanem az egész magyar agrárgazdaságot. Ha a méhészek feladják, nem lesznek méhek, amelyek beporozzák a növényeket, ami veszélybe sodorja az élelmiszer-termelést. A népszerűsítés részeként a Tehetsz méh többet! program száz gyermekkel és a kampány támogatóival ünnepelte a méhek világnapját a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Rendben indult a tavasz a méhészetekben, a repcéről átlagos mennyiséget tudtak begyűjteni a méhek a Tehetsz méh többet! program méhészeinél, kaptáronként akár 25 kilogrammot is. Most az akác van soron. Ahol már virít az akácvirág, ott az elmúlt napok esőzése gondot jelent, de ahol még csak most kezdenek nyílni a virágok, a tavalyihoz hasonló, jó termésre lehet számítani.

Ugyanakkor a méhészek nehéz helyzetben vannak. Nem tudják, hogyan fogják értékesíteni az idei termést, hiszen még a tavalyi is a hordókban van. A magyar kiszerelő üzemek ugyanis több mint fél éve nem vásárolnak magyar termelői mézet, és az unión belüli export is megakadt. Eközben nőttek a költségek, az üzemanyag, az energia és a munkaerő drágulása mellett például a tároláshoz használt hordók ára is megugrott, a mézesüvegkupakok ára megháromszorozódott. Mindezt azonban nem tudják érvényesíteni a mézárban, csak jóval az infláció alatt tudtak árat emelni.

A probléma uniós szintű, ugyanis a kínai, a török és az ukrán dömping miatt túlkínálat van mézből. A francia, a román, a spanyol vagy a szlovén méhészek ugyanolyan gondokkal küzdenek, mint magyar társaik. Bár egy friss EU-s laborvizsgálati eredmény szerint az unión kívülről érkező méz fele hamis, rizsből, búzából, cukorrépából készült, a méhészek egyelőre nem érzékelik, hogy szigorodott volna az ellenőrzés.

„Nagy szükség lenne uniós szinten az import minőségellenőrzésére, és az eredetmegjelölésre vonatkozó szabályok szigorítására. Reméljük, hogy a nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményei, valamint a méztermelő tagállamok nyomása elegendő lesz a szigorításra. Ha az ellenőrzések hatására csökkenteni lehet a hamis méz behozatalát, és a boltokban kapható mézek címkéin egyértelműen láthatóvá teszik, hogy melyik méz származik magyar méhészetekből, azzal egyszerre lehet segíteni a magyar méhészeket és a tudatos vásárlókat” – mondta Vida József, a Tehetsz méh többet! program ötletadója.

Élő méhek és fajtamézek a Természettudományi Múzeumban

Magyarország egyik legnagyobb tematikus kezdeményezése, a Tehetsz méh többet! program évek óta népszerűsíti a magyar termelői mézet, valamint felhívja a figyelmet a beporzók pusztulásának beláthatatlan következményeire. Az ENSZ kezdeményezésére minden év május 20-án tartják a méhek világnapját, ehhez kapcsolódva a program és támogatói május 19-én száz gyermeket láttak vendégül a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az alsó tagozatos diákoknak a program egyik méhésze, Mézes Gergő tartott méhbemutatót élő méhekkel, átlátszó falú kaptárral, és a gyerekek fajtamézeket is megkóstolhattak. Az iskolásoknak a program nagykövete, Szabó Zsófi tartott kvízt a beporzókról és a mézről, majd megnézték Európa legnagyobb beporzókiállítását, valamint meghallgatták a Tehetsz méh többet! program által életre hívott, teljesen egyedi zenei produkció, a Nektár Zenekar gyerekelőadását.

A Tehetsz méh többet! program egyik kiemelt célcsoportja a gyerekkorosztály, hogy felhívják az iskolások, és rajtuk keresztül a szülők és a pedagógusok figyelmét a méhekkel való együttélés fontosságára, valamint arra, hogy milyen hasznos munkát végeznek a rovarok, és milyen sokféleképp használható fel a méz.

Háttérinformációk

Tehetsz méh többet! program Magyarország egyik legnagyobb tematikus programja, az állami és szakmai szervezetek, valamint a magánszektor összefogásával, a hazai lakosság széles körű bevonásával. A 2020-ban elindított kezdeményezés célja, hogy figyelmet a méhek és beporzók nélkülözhetetlen közreműködésére, pusztulásuk beláthatatlan következményeire. Megtanítja azt is, hogyan lehet védeni a beporzókat, hogyan lehet együtt élni velük. Emellett fontos célja a hazai méhésztársadalom támogatása, valamint a hazai mézfogyasztás és a minőségi hazai termelői méz népszerűsítése. kiemelt célcsoportja az óvodás-kisiskolás korosztály és családjuk, a fenntarthatóságra különösen érzékeny fiatal korosztály, valamint a konyha szerelmesei.

A komplex program egyaránt szól a felnőttekhez és a gyermekekhez. A sokféle aktivitás mindegyike önállóan is megállja a helyét, de együtt egységes, összefüggő, egymást erősítő rendszert alkotnak.

A Tehetsz méh többet program mára az egyik legnagyobb és legkomolyabb hazai kampány lett, amely a beporzókra irányítja a figyelmet. Üzenete már több mint ötmillió embert ért el. A program keretében szervezett tárlatokat már több mint százezren nézték meg – köztük több tízezer diák –, az országos óvodai pályázatra hatezer-háromszáz gyermekrajzot küldtek be.

A program több jelentős hazai és nemzetközi díjat is elnyert, köztük a PR-szakma Oscar-díjának tartott IPRA (International PR Association) 2021-es Golden World Awards fődíját az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában, ugyanitt beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé.

A 47. Apimondia Méhészeti Világkongresszuson két, a program keretében készült könyv is rangos elismerést kapott. A Méhészeti Ismeretek – Méhészeknek szóló könyvek kategóriában ezüstérmet nyert Rúzsa Magdi és Vida József szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet! A Méhészeti Ismeretek – Gyermekeknek szóló könyvek szekciójában pedig Várszegi Adél Zümmögés erdő-mezőn című, óvodásoknak szóló mesekönyve kapott bronzérmet.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280