Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 14, 20:03

Most Zalában jelent meg a kaukázusi medvetalp

2014-ben Vásárosnamény üdülőterületén óriási erőfeszítésekkel irtották ki azt a tájidegen növényt, amely érintése napsütésben veszélyes lehet az ember egészségére.

kaukazusi medvetalp 2014 20A kaukázusi medvetalp 2014-ben Gergelyiugornyánál a Tisza-Szamos torkolatnál, fotók: Bodnár Zsolt

Kimondottan szép, magas növényről van szó, akkor több  Gergelyiugornyán nyaraló szívesen vitt volna haza belőle a kiskert díszítésére. Ez a növény a kaukázusi medvetalp, a mérgező növényre most Zalában bukkantak rá.

 

"Botfa határában, nem messze a túraútvonalaktól egy emberi egészségre is veszélyes inváziós növényfaj egyedei kerültek elő” – mondta dr. Illyés Zoltán biológus a Blikknek.

A növény puszta érintése súlyos, akár maradandó égési sérüléseket okozhat adott bőrfelületen, a szembe kerülve pedig komoly látásproblémát, sőt, akár vakságot is előidézhet.

kaukazusi medvetalp 2014 1

Ha itt megjelent, várható, hogy máshol is felbukkan. Túrázás közben vigyázni kell, hogy ne érjenek hozzá, mert egyéni érzékenység alapján (amit nem tudunk magunkról) egészen komoly, az égési sérüléshez hasonlatos bőrtüneteket okozhat a vele való érintkezés - tette hozzá a szakember, aki emlékeztetett, hogy korábban csak Keszthely és Hévíz mellől került elő ilyen növények, de onnan elvileg sikerült kiirtani.

Gergelyiugornyánál 2014 óta vagyis 9 éve nem volt kaukázusi medvetalp észlelés!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280