Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 2, 21:47

Ukrajnából menekült gyerekek számára rendeztek cirkuszi előadást

dzsigit szi 2

Indítsd mesés élményekkel az iskolaévet! mottóval négyszáz, Ukrajnából menekült, hazánkban élő kisiskolás és hozzátartozóik láthatták a Fővárosi Nagycirkusz A sztyeppe illata című előadását csütörtökön a Nova Hvylja Ukrán Nemzetiségi Fiatalok és Családok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Móra Könyvkiadó és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) szervezésében - olvasható a nemzeti könyvtár pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az előadás szünetében a szervezetek átadták a Ribizli a világ végén című mesekönyvet az UNICEF partnerszervezetei és az általuk meghívott gyermekek számára.

A program előzménye a 2021 decemberében a Nova Hvylja Egyesület által kezdeményezett, a magyar kormány támogatásával elkészült, a Kárpát-medence népmeséin alapuló ukrán nyelvű mesekönyv, a Ribizli a világ végén, amelyet a háború kirobbanása után 1500 példányban jelentetett meg az OSZK, a PKÜ, a Móra Könyvkiadó és az Alföldi Nyomda - olvasható a közleményben.

Mint írják, a népmese-válogatást az ukrajnai háborúból hazánkba menekülő családok, valamint az őket segítő szervezetek kapták meg, de már Kárpátaljára is jutott a könyvekből a Belső-Ukrajnából menekült gyermekek számára. A válogatás Zalka Virág Csenge mesegyűjteményének nyolc meséje, kiterjed a teljes magyar nyelvterületre, a Szigetköztől Székelyföldig, a Vajdaságtól Kárpátaljáig.

A keleti sztyeppék mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott, egzotikus világába kalauzolja nézőit a cirkusz jelenleg is futó műsora, amelyben több nemzet, köztük ukrán artistaművészek elevenítik fel kulturális gyökereiket.

A könyvátadó gálán részt vett Grexa Liliána, az ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló, Rózsa Dávid, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója, Dezsenyi Balázs, az UNICEF Regionális Iroda Menekültügyi Irodája oktatási tisztviselője, Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója és a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja, valamint Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója is - olvasható az összegzésben.

A gyerekek, családok Budapestre jutását az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium, valamint a MÁV is támogatta - áll a közleményben.

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280