Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

Kovászos uborka

Az év első kovászos uborkája mindig a legfinomabb, főleg ha az ember megbízható forrásból szerzi be az uborkát, igazi, hagyományos módon, földön termettet.

kovaszos uborka elotte utana

Elérkezett az idő, már vannak hatalmas uborkák, elkészíthetjük az "évi első" kovi-ubit! Nem bonyolult, és ha még hagyományos kovászos kenyeret tudunk szerezni rá, akkor az igazi!

 

  1. Egy 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.
  2. Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy fokkal sósabb, mint ahogy jó lenne." Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4L mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!
  3. Az uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, a külső szúrós szőröket kézzel vagy (konyhában rendszeresített) körömkefével (szivaccsal) ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Két bemetszést ejtünk rajta majdnem a teljes hosszában, majd megfordítva, 90 fokkal elfordítva a másik oldalán ugyanazt!
  4. Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot.
  5. A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával.A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz félretesszük.
  6. Az üveget egy tányérra tesszük (a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is. A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul.
  7. Kóstolás után, ha jónak ítéljük, akkor az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.
  8. Kívül ropogós, belül enyhén omlós és a levet se önsük ki, nagyszerű frissítő lehűtve!

Mi az kovászos uborkánkat a No Salty receptje alapján készítettük (na jó, egy picit átírva), a Beregben nem szokás fokhagymát belerakni, így mi ki is hagytuk!

Ha esetleg nem kapnánk megfelelő nagyságú uborkát érdemes egy konzervgyárnak termelő helyi gazdához, esetleg uborkát termelő önkormányzathoz fordulni, nekik mindig van "véletlenül" nagyra nőtt uborkáik, amit fillérekért megszerezhetünk!

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280