Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 29, 12:41

Októberben derülhet ki, mennyi lesz a nyugdíjkorrekció novemberben

nyugdijkorrekció

Tegnap jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása a fogyasztói árak augusztusi alakulásáról, amely nagyban meghatározza, mekkora lehet a nyugdíjemelés mértéke novemberben.

A Pénzcentrum számítása szerint 8,3 százalékos emeléssel számolhatna közel 2 millió magyar öregségi nyugdíjas, ha a kormány idén is az eddigi évek gyakorlatát követné, és a január-augusztus időszak inflációját venné alapul. 

A KSH számításai szerint 2023. augusztusban 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése, illetve januártól augusztusig terjedő időszakban az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 22, a nyugdíjas háztartások körében 23,3 százalék volt a drágulás mértéke. Ez az adat azért lehet most különösen fontos a magyar nyugdíjasok számára, mert a 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról kimondja, hogy a nyugdíjemelésnél a fogyasztói árak "növekedésének - a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott - várható mértékét" kell figyelembe venni, amennyiben az több, mint az év elején meghatározott arány.

Mivel 2023 januárjában 15%-os emelést hajtottak végre, így novemberben a KSH adat (23,3%) alapján további 8,3 százalékpontos emelés is jöhetne. Az éves infláció azonban várhatóan még csökken majd az év végéig, így a hivatalos becslés minden bizonnyal ennél kisebb lesz.

Ha a korábbi évek tapasztalataiból indulunk ki, akkor október elejére derülhet ki, mennyi lesz a novemberi emelés hivatalos mértéke. A kormány rendeletet fog hozni arról, hogy milyen mértékben és hogyan emeli a nyugdíjakat. A frissen megjelent KSH inflációs adat viszont nagyon fontos ahhoz, hogy októberig egy pontosabb becslést tudjanak készíteni.

Forrás: Pénzcentrum

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280