Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

Száraz november - napokon belül jelentkeznek a pozitív hatások, ha letesszük az alkoholt

Sokan próbára teszik akaraterejüket novemberben, egy hónapra félretéve az alkoholt. Megdöbbentő, de a szesz elhagyása egy sor pozitív hatással jár.

november 0

Már három napja a november járunk, ezzel pedig elindult az alkoholfogyasztók egyik legnagyobb kihívása, mégpedig az, hogy egy egész hónapon át képesek-e megállni az italozás mellőzését.

Az alkohol fizikailag és pszichésen is tönkreteheti a fogyasztókat, de a társadalomra nézve is káros. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az alkoholfogyasztás világszerte évente hárommillió halálesethez, és annál is több embernél egészségkárosodáshoz vezet. Az italozás a korai halálozás és rokkantság vezető kockázati tényezője a 15 és 49 év közöttiek körében, az összes halálozás 10 százalékát okozza ebben a korcsoportban. A túlzott alkoholfogyasztás pedig a megbetegedések 5,1 százalékáért felelős.

Az alkohol növeli a szervezet ösztrogénszintjét, így a férfiaknál előfordulhat mellmegnagyobbodás, a szőrzet ritkulása és a nőies típusú elhízás.

Habár az alkohol ellazulást és álmosságot vált ki, azaz segíthet elaludni, megzavarhatja az alvási ciklust, és ronthatja az alvás minőségét. Egy kutatás szerint a férfiak esetében két, nőknél pedig már egy ital 24 százalékkal rontja az alvásminőséget. Sőt, az alkohol súlyosbítja az alvási apnoét azzal, hogy a torok izmait ellazítja, és így a légutak beszűkülnek. A Sleep Foundation úgy találta, hogy a hosszú távú alkoholfogyasztás álmatlanságot és egyéb krónikus alvási problémákat okozhat.

Legfeljebb mennyi alkoholbevitel ajánlott?

A Semmelweis Egyetem tájékoztatása szerint a felnőtt férfiaknak napi legfeljebb két, a felnőtt nőknek pedig napi maximum egy standard ital ajánlott úgy, hogy mindkét nemnek legalább heti két nap szünetet kell hagynia a fogyasztások között. 

november 1

Forrás: Világgazdaság

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280