Nemzeti konz csaladok 1200x150

Bejelentkezés
Frissítve: 2018 Dec 11, 11:58

A vásárosnaményi Beregszem Egyesület munkái a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat kiállításán

  • Közzétéve Beregszem

XXVIII. alkalommal hirdette meg a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatot.

matyo

A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek.

matyo 2A pályázaton egyéni alkotók, kis csoportok, vagy nagyobb alkotóközösségek is részt vehettek. Két kategóriát hirdettünk meg: öltözködés és lakástextíliák. Az előbbiben különböző tájegységek viseleteinek és azok mintakincsének felhasználásával készült feldolgozások, elsősorban ma viselhető darabokkal lehetett indulni. A másik kategóriában a népi hímzéshagyományokat feldolgozó, a kortárs lakástrendeknek megfelelő lakástextíliákkal, és tárgyegyüttesekkel lehetett pályázni.

Összesen 429 pályamunka érkezett be, 140 tervezőtől és közel 200 kivitelezőtől. A legjobb alkotásokat a szakmai zsűri díjazásra javasolta. A helyezéseket elérő alkotók az Emberi Erőforrások Minisztériumának pénzjutalmában részesülnek. A különdíjakat több intézmény ajánlotta fel.

A beküldött pályázati munkákból a zsűri döntése alapján pályázati kiállítás nyílik a mezőkövesdi Matyó Múzeumban, amelyen más kiállítók mellett megtekinthetőek lesznek a vásárosnaményi Beregszem Hagyományápoló Művészeti és Kultúrális Egyesület tagjai által benyújtott pályamunkák is.

Felhasznált forrás:  hagyomanyokhaza.hu

NMF MobFiz AUTOPALYA 700x700

Nemzeti konz csaladok 700x700