Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 4:54

Újabb mintakendőre került fel a Bereg öröksége, a keresztszemes minta

  • Közzétéve Beregszem

Ímmár 12 beregi keresztszemes mintakendő lett teljesen kivarrva, így már közel 720 négyzetben lettek megörökítve a Felső-Tisza vidéki keresztszemes minták.

Beregszem

Legutóbb a csarodai hölgyek és asszonyok készítették el a következő mintakendőt, amelyet ünnepéles keretek között adtak át az elmúlt napokban Csarodán a vásárosnaményi székhelyű Beregszem Hagyományápoló Művészeti és Kulturális Egyesület képviselőinek.

Mint az egyesület alapító tagja, Csatlós Istvánné, Kati néni elmondta, a 2015-ben indult kezdeményezés, a keresztszemes minták mintakendőbe gyűjtése óriási sikert aratott, jelenleg is több településen várják a lányok-asszonyok, hogy a sajt mintájukat belevarrják a mintakendőbe.

A már elkészült több mint 700 négyzetben  legkevesebb 1600 különböző egyedi minta található, és még messze nincs vége a keresztszemes mintakendők útjának.

Jelenleg 2 mintakendő van úton, az egyik éppen még Csarodán, ahol több település mintái, köztük a kárpátaljai Kígyós és Nagybereg asszonyainak munkái kerültek levarrásra. Sajnos a járvány és az azt követő háború miatt ezt a mintakendőt vissza kellett hozni az anyaországba, és Csarodán kaptak is az alkalmon, hogy befejezzék félbe maradt minták sorát.

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280