Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 27, 11:27

120 éve született gróf Esterházy János posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja

  • Közzétéve Kultúra

Gróf Esterházy János 1901. március 14-én született Nyitraújlakon. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány együttműködve a révkomáromi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesülettel „Esterházy János a nemzet mártírja” témában rendezte meg Jókai-díj 2008 pályázatát.

keresztút1

Az elismerés átadásán még többen részt vettek, akik személyesen ismerték. Kárpátmedencei civilszervezetek összefogásával tett javaslatra a család képviselője 2015-ban vette át az Alapítvány által adományozott Magyar Kultúra Lovagja elismerést.

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében a tardoskeddi Buják Vince a Magyar Kultúra Lovagja kezdeményezésére szlovákiai, magyarországi és szlovéniai lovagok által vezetett fafaragóközösségek elkészítették életműve alapján a „Hűség keresztútját”. A faragótábor során az alkotók „jelet láttak”, amellyel hozzájárulhattak boldoggá avatásának kezdeményezéséhez.  

Keresztút avatása

A példamutató életműve legaktívabb népszerűsítője, Paulisz Boldizsár az Egyetemes Kultúra Lovagja – a keresztút megvalósítása mellett – kápolnát épített tiszteletére, amelyben a Vatikánban megszentelt harang lakik.

Ma, 2021. május 14-én a Kultúra Lovagjainak aranyosszigeti emlékparkjában egy lovagi emlékoszlop, három oldalán gyertyagyújtással együtt emlékezünk a „mártír”, a „keresztút kezdeményező”, és az „életmű népszerűsítő” lovagtársra.  Velünk maradtatok!

Nick Ferenc

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280