Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 25, 22:11

Három a hajdú igazság - Ismét szembeszálltak a hajdúk a törökökkel

  • Közzétéve Kultúra

Középkori csaták, vigalom, fáklyás felvonulás, tábori mulatozás, gasztronómiai különlegességek, színházi est, népi játszóház – ezt mind átélhették azok, akik idén is ellátogattak Hajdúnánásra a Hajdúk Világtalálkozójára augusztus 5-7. között.

 18

Az elmúlt hétvégén a hajdúk 2016-ban ismét Hajdúnánáson találkoztak, akik pedig velük tartottak azokat jó néhány évszázadra visszarepítették az időben egészen a 16. század végéig. Augusztus 5-én, este a hagyományőrző csapatok bevonulását követően a hajdú seregeknek kellett megvédenie, majd felmentenie a várost az ellenséges török csapatoktól.

34

A sikeres csata után a találkozó ünnepélyes megnyitójára került sor a főtéren, ahol Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke és Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere köszöntötte a XVI-XVII. századra jellemző díszbe öltözött katonai csapatokat és érdeklődőket. Ezt követően a hadbafogadás ünnepélyes pillanatai következtek, melynek során a hajdútelepülések polgármesterei, alpolgármesterei, képviselői vették át a csapatok tiszteletbeli vezetését, majd a fáklyás felvonulást követően a Nemzeti Színház nagysikerű előadását a Betyárjátékot tekinthette meg a közönség.

37

A találkozó másnapján a kulturális és gasztronómiai programok mellett látványos, korhű katonai bemutatók is színesítették a napot, hiszen akik kilátogattak a Hajdúnánási Gyógyfürdő fesztiválterületére a XVI-XVII. század csata jelenetei  elevenedtek meg előttük. Az idén megrendezett világtalálkozónál sem volt más a cél: élethűen bemutassák a bandériumok a kor hagyományait, emellett a látványos fegyver- és harcbemutatókat is. A programsorozaton több mint 200 hagyományőrző vett részt, akik közül érkeztek hazánkból, Lengyelországból, Szlovákiából, Ausztriából és Csehországból is.

45

A nap folyamán volt hadijáték, katonai kiképzés, termelői és népművészeti vásár, várfundáló, pikás, muskétás és tüzérségi bemutatók, népi játékok kavalkádja, gasztronómiai különlegességek, apródiskola, fegyverbemutató, Mónus József többszörös világrekorder íjász bemutatója. A délutáni órákban a világtalálkozó újdonsült, a néhány hét alatt rengeteg kedvelőt magához vonzó kabalája, Nevenincs Kapitány is kihirdette nevét, aki Duhaj Kapitányként üdvözölte rajongóit.

 

A nap a Tabulatúra Együttes koncertjével és a Harcosok Táncosainak előadásával zárult egy fergeteges táncház keretében. A programsorozat vasárnap hadijátékkal és tábori istentisztelettel zárult.

10

Az immár harmadik alkalommal megrendezett Hajdúk Világtalálkozójának idén sem titkolt célja és szándéka volt, hogy a nagy és kis hajdútelepüléseket felkutatva a hajdú azonosságtudat és összefogás jegyében a településeken élőket egyfajta kulturális és művészeti találkozóra invitálják Hajdúnánásra.

Találkozzunk jövőre is! Huj-Huj-Haj Hajdúnánás!

Harsányi Zsolt 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280