Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

A színházi kulisszák mögé is benézhettek a mátészalkai járás diákjai

  • Közzétéve Kultúra

Ismerd és szeresd meg! Nézz a kulisszák mögé! - színházi érzékenyítő program a Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Művelődési Központ és Színházban a mátészalkai járás diákjai számára

 Színház Mátészalka 001

A színház és a színjátszás szeretete nagy hagyományokkal bír Mátészalka kulturális és közművelődési életében. Nagy büszkeség számunkra, hogy 1988-ban - Nyíregyháza után, a megyében másodikként - önálló színházépülettel gazdagodott városunk. Innentől kezdve professzionális játszóhelyen tudják a közönséget szórakoztatni és elgondolkodtatni az amatőr és hivatásos színtársulatok, s olyan élményekhez juttatni a lakosságot, mely azelőtt csak keveseknek adatott meg.

Színház Mátészalka 019

Ezen tevékenységhez kapcsolódóan számos rendezvényt valósítottunk meg az évek során. Ahhoz, hogy a bemutatásra szánt darabok nyitott fülekre, szívekre és elmékre találjanak, fontosnak tartjuk, hogy igényt generáljunk az felnövekvő generáció körében a kulturális eseményeken való részvételre. Véleményünk szerint ehhez az egyik legjobb út, ha megismerik és megszeretik ezt a különleges világot. Ezen célt szolgálandó, 2021. december 02-án - a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával - színházi szakmai napot szerveztünk a mátészalkai járás diákjai számára, „Ismerd és szeresd meg! Nézz a kulisszák mögé!” címmel. A programra meghívást kaptak az Ópályi Jókai Mór Általános Iskola, a mátészalkai Kálvin János Általános Iskola, valamint a mátészalkai Széchenyi István Katolikus  Német Nemzetiségi, Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda felső tagozatos tanulói.

Színház Mátészalka 003

Délelőtt és kora délután izgalmas műhelyfoglalkozásokra vártuk a gyerekeket. A tanulók megismerkedhettek a színházépülettel, a kulisszák mögötti világgal, hang- és fénytechnikai bemutatót láthattak és hallhattak. Emellett meséltünk kíváncsi kis közönségünknek a színházi etikettről, szokásokról, hagyományokról, legendákról, babonákról, betekinthettek egy előadás születésének körülményeibe, a színpadi sminkelés fortélyaiba, valamint érdekes drámapedagógiai foglalkozáson, hangképzési és ritmusgyakorlatokon is részt vehettek. Az eseménydús napot természetesen egy előadás zárta. A szakmai napot természetesen egy színházi előadás zárta. A műhelyfoglalkozásokon részt vevő gyerekek és az őket elkísérő kedves pedagógusok − újabb iskolai csoportokkal kiegészülve − a Talán Teátrum Ki leszek én? című darabját nézhették meg, aminek középpontjában nem is állhatott volna más, mint a SZÍNHÁZ.

Színház Mátészalka 004

Bízunk benne, hogy sikerült megajándékoznunk a gyermekeket egy élményekkel és értékekkel teli nappal, s még inkább megszerették ezt a fantasztikus, titokzatos világot.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

NKA logo 2012 RGB

Zsoldos Judit, Mátészalkai Szentpétery Zsigond Művelődési Központ és Színház

Színház Mátészalka 012Színház Mátészalka 015Színház Mátészalka 016Színház Mátészalka 017Színház Mátészalka 018

 

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280