Bejelentkezés
Frissítve: 2024 May 5, 6:53

"Kipróbálom-Megcsinálom" - Hagyományőrzés napjainkban Ramocsaházán

  • Közzétéve Kultúra

A ramocsaházi Nyárády Mihály Általános iskola tanulói, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló Kipróbálom-Megcsinálom elnevezésű pályázat keretein belül megismerkedhetnek a népi mesterségek közül a kosárfonással és a fazekassággal.

Montázs 1

A programban résztvevő tanulók számára lehetőséget biztosítunk ezen mesterségek kipróbálására, az alaplépések elsajátítására az alkotás örömének megélésére. A műhelyfoglalkozásokon a gyerekek megismerik a népi kultúra és hagyomány egy-egy szegmensét, közelebb kerülnek saját kultúrájukhoz, kipróbálhatják ügyességüket, tehetségüket az adott tevékenységekben, megtapasztalhatják a kétkezi munka szépségeit-nehézségeit.

A program segít a gyerekeknek a hagyományok megértésében, annak felismerésében, hogy ezek megőrzésére, továbbadására szükség van.

Az alkotó tevékenység során elkészített munkák megmutatják, hogy a hagyományos népművészeti technikákat nem csak idejét múlt és a mai ember számára értéktelen tárgyak létrehozására lehet használni, hanem olyan dolgok megvalósítására, amelyek tökéletesen beleilleszthetők a modern kor igényeibe is.

Célunk, hogy a hagyományos eszközöket, anyagokat, technikákat úgy használjuk fel, hogy azokból minden résztvevő saját maga számára értékes és használható tárgyat készítsen, ezáltal a hagyományőrzés igényét felébressze gyermekeink tudatában.

Szántó Zsóka

 

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280