Bejelentkezés
Frissítve: 2024 Apr 28, 21:21

Ismét megnyitja kapuit az UDVARIas ESTÉK rendezvénysorozat Mátészalkán

  • Közzétéve Kultúra

Ismét megnyitja kapuit az UDVARIas ESTÉK rendezvénysorozat a Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Művelődési Központ és Színházban. Szívünknek igen kedves ez a program, mellyel célunk továbbra is a régi: kellemes, tartalmas nyáresti szórakozást szeretnénk nyújtani a kikapcsolódni és töltekezni vágyó vendégeinknek.

IMGP2296

Ebben az évben is igyekeztünk minél színesebb programot összeállítani, hogy mindenki választhasson kedvére valót. Van a tarsolyunkban színház, többféle műfajban és sok szép muzsika. Jönnek hozzánk nagyszerű vendégművészek, és természetesen helyi büszkeségeink is megajándékoznak bennünket szép estékkel.

Június 30-án a Két összeillő ember című előadással indul a sorozat. Domján Edit, az ünnepelt színészlegenda és Szécsi Pál, a népszerű táncdalénekes tragikus szerelmének állít emléket a műsor, melyben a nyíregyházi színésznő, Nyomtató Enikő tolmácsolja Domján Edit gondolatait, Csernák Tibor, a nyírségi megyeszékhely közkedvelt Polip Bandjének vezetője, az ország tíz legjobb bárzongoristájának egyike énekli el a legismertebb Szécsi Pál-dallamokat, a darab megálmodója és írója, Orémusz Maja pedig prózai visszaemlékezésekkel, fotós-videós archív felvételekkel egészíti ki a 20. századi Rómeó és Júlia történetet.

DSC 1459

Július 07-én Ma Chanson címmel Orbán Bori lemezbemutató koncertjére várjuk a kedves vendégeket.  Az est gerincét az énekesnő új lemezének dalai adják, melyeket Miquèu Montanaro, a legendás francia zeneszerző írt. A lélek dalai csendülnek fel, szívhez szólóan, megrendítően őszintén, Pánczél Kristóf zongorakíséretével, Kovácsné Kiss Csilla közreműködésével. Mellette több világhírű sanzon, magyar kuplé és olasz sláger is elhangzik, melyek fontosak Orbán Bori életében, és amiket jól ismer és szeret a tisztelt nagyérdemű.

Kétnapos fesztiválunk, a XX. Amatőr Színjátszó Találkozó is az Udvarias Esték szövetébe ágyazódik, amikor is július 15-16-án, (pénteken és szombaton) színpadra állnak majd a szentegyházi, a börvelyi, a nyíregyházi, a debreceni és természetesen a mátészalkai színjátszók.

IMGP1274

Július 21-én Boldog, szomorú dal címmel, Fesztbaum Béla, Jászai Mari-díjas színművész Karinthy-Kosztolányi estjének örülhetnek színházszerető barátaink. A műsorban elhangzanak a szellemes és elegáns, mélyen humánus, a magyar nyelvet csodálatosan használó Kosztolányi Dezső írásai, valamint Karinthy Frigyes, a metsző humor és irónia nagymesterének művei, akinek görbe tükrében gyakran magunkra ismerhetünk. Humoros anekdotákat és a színművész által megzenésített verseket is felvonultató est főszereplői Karinthy és Kosztolányi, a magyar irodalom méltán elismert és sokak által szeretett alakjai. 

Városunk közművelődésében igen fontosnak tartjuk mátészalkaiságunk és magyarságunk megőrzését szolgáló alkotások születésének inspirálását. A Szentpétery Zsigmond Művelődési Központ és Színház falai között született meg 2014-ben a Turcsán András − Buzogány Béla szerzőpáros A Petőfi-titok című darabja, ami egy rendkívül izgalmas, sodró lendületű mű a lánglelkű költőről, annak hányatott életútjáról, szerelmi vívódásairól, rejtélyes eltűnéséről. 2022-ben íródik Az ifjú Kölcsey című musical, ami nemzeti imádságunk, a Himnusz írójának ifjúkorát állítja a középpontba. Július 28-án a Talán Teátrum és meghívott vendégművészek előadásában a Petőfi és Kölcsey Szatmárban című zenés színházi esten ezen két musicalből hangzanak el dalok, jelenetek, versek, levelezések és beszédek, megelevenednek a történelmi Szatmárban töltött életük jelentős eseményei.

Idei sorozatunkat egy kellemes koncerttel zárjuk. Augusztus hónap első csütörtökén a nagyszerű és népszerű mátészalkai zenekar, a Bereczky Band ajándékozza meg szeretett közönségét egy igazi nyári összeállítással,  Kedvenceink... címmel, amikor is a könnyűzene gyöngyszemeiből nyújtanak át számunkra egy csokorra valót.

Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket az UDVARIas ESTÉK programjaira, melyek ingyenesen látogathatóak!

A rendezvények a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.

NKA logo 2012 RGB

Zsoldos Judit

Mátészalkai Szentpétery Zsigmond Művelődési Központ és Színház

udvarias full2022

Korábbi évek fotói:

udvariasestek csujatalanest 20150704 11IMGP2639Udvarias 20190704 0023

Reklám: Tünde Esküvői Ruhaszalon az Univerzum Üzeltházban - Kattintson a képre!

tunde eskuvoi ruhak

 

336x280